Pokrenuta ovogodišnja kampanja “Daj pedalu raku”

Autor: uzice.rs
02. Oktobar 2022
Pokrenuta ovogodišnja kampanja “Daj pedalu raku”

Javnim časom fizičkog vaspitanja počelo je obeležavanje međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Tradicionalno u okviru obeležavanja Dana grada, Savetovalšte za žene obolele od raka dojke “Jefimija” događajem na Gradskoj plaži obeležilo je početak kampanje pod nazivom “Daj pedalu raku”.

Kako je obraćajući se prisutnima istakla psihološkinja Slavica Simić, inače jedna od osnivača “Jefimije”, ova manifestacija održava se osmi put uz podršku užičkih lekara, Grada Užica, udruženja građana i pojedinaca.

“Ono što je lepo jeste da je ovo datum kojim počinje međunarodni mesec borbe protiv raka dojke-ružičasti oktobar. Na sreću mi spadamo u one gradove koji imaju visoko razvijenu svest o borbi protiv raka dojke, između ostalog zahvaljujući i ovoj kampanji koja ima za cilj razvijanje svesti o zdravim stilovima života- šetnji, bavljenju sportom, o tome da treba da brinemo o svom zdravlju i na vreme predupredimo sve zdravstvene tegobe”.

Dr Maja Gulan hirurg-onkolog, podsetila je koliko smo mi sami akteri u očuvanju sopstvenog zdravlja, da bi trebalo pravilno da se hranimo, imamo fizičku aktivnost, odmaramo, ali i da izbegavamo stres koliko god je moguće.

“Maligna bolest može da bude izlečiva i uz savremenu terapiju i inovativno lečenje sa rakom može da se živi i dugo i kvalitetno”.

Prema rečima člana Gradskog veća Slobodana Grbića rad Savetovališta “Jefimija” od ogromnog je značaja ne samo za grad nego i za čitav Zlatiborski okrug, šo pokazuju rezultati o obolevanju i smrtnosti od raka dojke. Zbog toga će, kako ističe, grad i u budućnosti pružati podršku njihovim aktivnostima.

Nakon časa vežbanja usledila je šetnja do Velikog parka, gde su pušteni roze baloni u nebo, za sve žene koje nisu uspele da se izbore sa ovom bolešću.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs