Polise osiguranja i do 70% regresirane

Autor: agrofin.rs
10. Februar 2021
Polise osiguranja i do 70% regresirane

Posebne pogodnosti za proizvođače Moravičkog, Zlatiborskog, Podunavskog, Šumadijskog i Kolubarskog okruga koji su najviše pogođeni vremenskim nepogodama. Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021, kao i ranijih godina, predviđeni su podsticaji za osiguranje proizvodnje.


Podsećamo, da nosioci poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji,  imaju pravo na podsticaj osiguranja useva, plodova i životinja do 40, a u područjima sa otežanim uslovima rada i do 45 odsto premije osiguranja. Maksimalni iznos podsticaja za ratarske useve je 100.000 dinara, za povrtarstvo 500.000, voćarstvo, vinovu lozu i hmelj 1.000.000 dinara po hektaru, a za životinje 2.000.000 dinara.


Kao i prošle godine, uredbom je predviđena posebna pogodnost za proizvođače pet okruga, Moravičkog, Zlatiborskog, Podunavskog, Šumadijskog i Kolubarskog. Ovi regioni su, po proceni Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u toku kalendarske godine najviše pogođeni vremenskim nepogodama, pa poljoprivrednici sa ovih područja koji se odluče da osiguraju proizvodnju, mogu od države da računaju na plaćenu premiju osiguranja i do 70%.

Iako Ministarstvo poljoprivrede već godinama daje podsticaj za osiguranje u poljoprivredi, procenat osiguranih domaćinstava i dalje ne prelazi deset odsto. Uprkos svim pogodnostima koje im se nude, poljoprivrednici su skeptični po pitanju (ne)isplativosti osiguranja. Najčešće zbog načina i vremena obračuna štete od strane osiguravajućih kuća, što je jedan od glavnih razloga u izbegavanju uzimanja police osiguranja.

Sa regresiranim policama osiguranja država poljoprivrednim gazdinstvima pruža mogućnost da zaštite svoje useve od vremenskih i elementarnih nepogoda. U 2020. godini podneto je oko 30.000 zahteva za nadoknadu pričinjene štete, 27.000 se odnosilo na poljoprivrednu proizvodnju, a 1.100 na životinje, a poljoprivrednicima je po tom osnovu isplaćeno 1,25 milijardi dinara, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući da će država, kao i lokalne samouprave u svojim budžetima i dalje pružati podršku većem procentu osaguranika u poljoprivredi i na taj način dati doprinos razvijanju kulture osiguranja.