Pomoć u kući neprocenjiva usluga za stare u Čajetini

24. Januar 2019
Pomoć u kući neprocenjiva usluga za stare u Čajetini

Za Službu za pomoć u kući za stara lica koja svakodnevno obilazi stanovnike u najudaljenijim zlatiborskim selima nema prepreka, pa čak ni u zimskim uslovima kada se do njih teško dolazi. Terenske posete organizovane su u četiri grupe koje dnevno obiđu od 20 do 25 domaćinstava, a sedmično ostvare blizu stotinu poseta.

Foto–zlatiborpress.rs

Za osamdesetdvogodišnju Kosaru Varagić  iz sela Rudine dolazak negovateljica je, kako sama ističe, od neprocenjive vrednosti. Ona već godinama živi sama, slabo je pokretna, pa je zbog toga posećuju tri puta sedmično.

„Ovo meni mnogo znači, pogotovu što nemam dece, nemam sina ni kćeri, muž mi je umro… Ovo je nešto neprocenjivo što je neko odredio i što meni dolaze ove devojke. Ne da su dobre, nego su mnogo dobre! Slušaju, sve živo rade, čiste… Ja jedva čekam kad će taj dan doći da pričamo, da se nasmejemo. Jedva čekam da ih vidim!“, priča  Kosara Varagić.

Pružalac usluge socijalne zaštite „Pomoć u kući za stare“ opštine Čajetina je Udruženje građana „Zlatiborski krug“. Ova služba, koja postoji od 2014. godine, zapošljava 13 radnika: 11 negovateljica, jednog koordinatora i  jednog stručnog radnika. Broj korisnika varira, a trenutno ih ima 77. Kod većine se ide jednom sedmično, dok se kod nekih ide i više puta nedeljno, čak i pet puta, odnosno svakoga dana.

Foto–zlatiborpress.rs

„Naši korisnici su uglavnom ostarela i bolesna lica koja nisu u stanju da samostalno funkcionišu u okviru domaćinstva i pomoć im je neophodna. Što se tiče opisa posla i usluga koje se pružaju na terenu, kod svakog korisnika je to individualno i zavisi od njihovih potreba i opšteg stanja u kome se nalaze. To uključuje održavanje lične higijene i higijene stambenog prostora, dopremanje i nabavka lekova, podizanje redovne terapije, zakazivanje lekarskih pregleda, priprema obroka, unošenje drva, loženje vatre, ali i pomoć u nabavci ogreva“, kaže Milica Mijailović stručni radnik.

Uslovi rada zaposlenih u ovoj službi tokom zime su otežani zbog velikog snega i nepristupačnog terena. Ali, godine iskustva su iza njih pa uspevaju da se snađu u svakoj situaciji.

„Kad su baš loši vremenski uslovi mi postavimo prioritete pa ljude koji zavise od nas obilazimo, pa čak i peške. Pešačimo, snađemo se… Ponekad se desi da do nekog ne možemo da dođemo, ali to su ljudi koji su pokretni, koje smo prethodno obezbedili. Dešavalo se da nam i vatrogasci pomažu kada ostanemo zavejani. U suštini, imamo auta dovoljno, imamo zimsku opremu i nekako se već snađemo. Sve ove godine smo naš posao obavljali, to je bitno. Jeste teško, ali se uradi“,   ističe Milena Marić, negovateljica.

Foto–zlatiborpress.rs

Pre zime korisnici budu snabdeveni sa više hrane, lekova i drugih neophodnih namirnica. Obilazak starih obuhvata brojne obaveze, međutim, njima najviše znači razgovor, lepa reč i druženje. To negovateljice dobro znaju, pa se zbog toga trude da svaka poseta protekne u dobroj atmosferi, ističući da ovaj posao prvenstveno mora da se radi iz ljubavi.