Ponovo rade bioskopi i pozorišta

24. Avgust 2020
Ponovo rade bioskopi i pozorišta

Bioskopi i pozorišta od danas će, posle višemesečne pauze zbog pandemije korona virusa, ponovo primiti publiku, a moguće je i održavanje koncerata.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od kovid-19 odlučio je 21. avgusta da se dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

Dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi 500. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja. Moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar, odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Maska je obavezna za sve, osim za glumce na sceni.

Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom.

Ističemo da je Krizni štab doneo odluku i da se dozvole posete staračkim domovima i ustanovama socijalne zaštite od subote, 22. avgusta i to od 10 do 18 časova uz prethodnu najavu.

Krizni štab podseća sve građane na to da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze koronavirusom i dalje prisutna.

Navode da će pratiti dalji razvoj situacije sa epidemijom korone i mere će prilagođavati trenutnom stanju, ali podsećaju da je i dalje važno da građani budu odgovorni i da vode računa o sebi i drugima.