Ponovo rade Komisije za vantelesnu oplodnju

18. Avgust 2020
Ponovo rade Komisije za vantelesnu oplodnju

Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) počele su sa radom, nakon mesec dana pauze zbog epidemije virusom korona. Iz Udruženja Šansa za roditeljstvo kažu da novo Uputstvo RFZO donosi važna obaveštenja za roditelje koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo.

U novom Uputstvu stoji da sve žene koje su napunile 43 godine (što je starosna granica za VTO preko RFZO) u toku trajanja obustave (ili 30 dana nakon obustave rada) mogu se javiti na komisiju za postupke i imaće prioritet kod zakazivanja.

Važnost analiza produžena je na još tri meseca za sve one koji imaju zakazanu Komisiju u narednih mesec dana od započinjanja rada Komisija.

Svi oni kojima je komisija odložena zbog obustave rada dobiće novi termin koji je zdravstvena ustanova dužna da zakaže, s tim što prioritet imaju žene koje su u toku trajanja obustave napunile 43 godine.

“Današnji nastavak rada Komisija i procedura vantelesne oplodnje došao je u pravom momentu. Zaista smo prezadovoljni jer konačno nastavljamo svoju borbu. Želja za detetom kod onih koji imaju poteškoća sa začećem veća je od straha od virusa”, kaže Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Ona je poručila svim parovima da se jave Komisijama i zakažu termin. “Administracija je smanjena i sada imamo samo jednu komisiju i neograničen broj finansiranih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.“, rekla je Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Svi koji imaju pitanja i nejasnoće u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje finansiranu od strane RFZO-a mogu pozvati besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 pokrenut od strane Nije svejedno fondacije kompanije Nektar i Ministarstva zdravlja.

 


Podsećamo, Grad Užice od 2013. godine subvencioniše vantelesnu oplodnju za parove koji nemaju mogućnost da prirodnim putem dođu do potomstva.

Dva puta godišnje se raspisuje javni poziv za zaintreresovane parove, a jedini uslov je da je svaki par koji konkuriše maksimalno iskoristio državnu pomoć po ovom osnovu i da se kroz stručnu medicinsku dokumentaciju lekar ustanovi da li postoje i minimalni uslovi za potomstvo bez obzira na broj godina.


Tekst je nastao u okviru projekta „Ulaganje u decu- višestruka lična i društvena investicija“ koji je sufinansiran budžetskim sredstvima.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.