Popis poljoprivrede od oktobra

13. Avgust 2023
Popis poljoprivrede od oktobra

Republički zavod za statistiku sprovešće od 1. oktobra do 15. decembra popis poljoprivrede. Podatke o porodičnim gazdinstvima u popisu prikupljaće popisivači na terenu – neposredno od gazdinstava, metodom intervjua, koristeći prenosive računare (laptopove) za unos podataka. Za potrebe realizacije terenskog rada, Republički zavod za statistiku angažovaće oko 3 000 popisivača. 

Javni poziv (konkurs) za prijavljivanje kandidata za popisivače biće objavljen 15. avgusta u osam časova na veb-sajtu Zavoda za statistiku Zavoda za statistiku i sajtu popisa, kao i u sredstvima javnog informisanja. Zainteresovani građani će moći da se prijave isključivo elektronskim putem preko datih linkova od 15. avgusta od 8 sati do 21. avgusta do 20 časova.

Svaki građanin Republike Srbije sa navršenih 18 godina i najmanje srednjim obrazovanjem može da radi u svojstvu popisivača. Javni poziv za prijavu kandidata za to mesto biće objavljen 15. avgusta 2023.

Prijavljivanje je isključivo elektronskim putem na sajtovima: www.popispoljoprivrede.stat.gov.rs i www.stat.gov.rs.

Detaljnije informacije o popisu poljoprivrede, uslovima koje kandidati za popisivače treba da ispune i načinu prijave objavljeni su na sajtu Popis poljoprivrede.

Upitnik obuhvata podatke o zemljištu, voćnjacima i vinogradima, stočnom fondu i načinu držanja stoke, radnoj snazi, mehanizaciji i poljoprivrednim objektima, navodnjavanju, obradi i održanju zemljišta.

Sva poljoprivredna gazdinstva u Popisu poljoprivrede 2023. će odgovarati na oko 60 pitanja, dok će pojedina gazdinstva, izabrana u uzorak, odgovarati i na dodatnih 20-ak pitanja u zavisnosti od tematike. Kompletni upitnik ima 16 strana“, kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Najtraženiji podaci su oni koji se odnose na očekivanu i ostvarenu godišnju poljoprivrednu proizvodnju, naročito podaci o očekivanoj proizvodnji ratarskih useva – pšenice i kukuruza, zatim voća, kao i podaci o stočnom fondu i stočarskoj proizvodnji.

Učešće je obavezno i svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka povlače prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.”