Popis poljoprivrede za kreiranje buduće agrarne politike

01. Oktobar 2018
Popis poljoprivrede za kreiranje buduće agrarne politike

U periodu sprovođenja Ankete, od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine, 535 obučenih anketara Republičkog zavoda za statistiku sprovešće Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, 2018., prilikom koje će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije.

atarski selo

Na području Zlatiborskog okruga angažovana su ukupno 32 anketara, od čega po pet lica u Užicu, Prijepolju i Sjenici, dok će poljoprivredna gazdinstva registrovana na području opštine Priboj obići četiri anketara. Po tri osobe angažovane su za ovaj posao u Arilju, Bajinoj Bašti i Novoj Varoši, a vlasnike poljoprivrednih gazdinstava u Čajetini i Kosjeriću popisivaće po dva angažovana anketara.

Anketari će prikupiti podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i drugo.

Finansijska sredstva za sprovođenje ove Ankete od 2,5 miliona evra obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016 (85%) i iz budžeta Republike Srbije (15%).

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

koke


Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.


Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji. Uspeh ovog istraživanja u najvećoj meri zavisi od aktivnog učešća poljoprivrednika i tačnosti i potpunosti njihovih odgovora.

Prikupljeni podaci će služiti isključivo u statističke svrhe, zaštićeni su zakonom i predstavljaju službenu tajnu.

Na sajtu http://popispoljoprivrede.stat.rs/popis/spg/ mogu se naći sve važne informacije koje se odnose na sprovođenje Ankete.