Popis stanovništva odložen do oktobra tekuće godine

17. Mart 2021
Popis stanovništva odložen do oktobra tekuće godine

Vlada Srbije usvojila je izmene zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, po kojima će popis koji je planiran u aprilu 2021. godine, zbog epidemiološke situacije biti sproveden od 1. do 31. oktobra tekuće godine. Odlaganje popisa za šest meseci neće imati negativne posledice po rezultate popisa, osim što će objavljivanje konačnih rezultata započeti šest meseci kasnije nego što je planirano.

Treba istaći da je popis finansijski podržan preko nacionalnog programa IPA 2018 – EU za razvoj statistike u Srbiji. Ovim programom, osim Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021, planirano je sufinansiranje još tri značajna statistička istraživanja:

  • Popisa poljoprivrede 2021,
  • Istraživanja o višestrukim pokazateljima položaja žena i dece (MICS) i
  • Istraživanja o zdravlju stanovništva (EHIS).

Udeo Evropske Komisije u finansiranju sva četiri istraživanja iznosi 20 miliona evra, od čega za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 14,2 miliona evra.

Pored sredstava koja su predviđena za popis, oko 3,5 milijardi dinara, ove godine je potrebno obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 375,9 miliona dinara, od kojih će 32,7 odsto doći iz tekuće budžetske rezerve, u skladu sa grant ugovorom potpisanim sa Delegacijom EU.

Najveći dodatni troškovi, oko 161,8 miliona dinara biće za angažovanje dodatnog osoblja u jedinicama lokalne samouprave za primenu epidemioloških mera.

Inače, poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. Godine, kada je registrovano da u našoj zemlji živi oko 7.2 miliona stanovnika.

Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj stanovnika je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.