Posla ima ko zna da šije

04. Januar 2017
Posla ima ko zna da šije

Zbog nedostatka tekstilnog stručnog kadra kompanija Trendtex, koja u Prijepolju uspešno posluje dugi niz godina i gde zapošljava oko 350 radnika, proizvodnju je početkom prošle godine pokrenula i u Gornjem Milanovcu. Iako je želja valsnika bila da proizvodnju proširi u Prijepolju gde im je i baza, zbog manjka kadra tekstilne struke bili su prinuđeni da proizvodnju pokrenu u prostorijama starog “Rudnika” .

„U Prijepolju nismo mogli da pronađemo onoliko radnika koliko nam je bilo potrebno za širenje proizvodnje, pa smo uz saglasnost sa Vladom Republike Srbije odlučili da proizvodnju pokrenemo u Gornjem Milanovcu“, kaže vlasnik kompanije „Trendtex“ Šućko Hadžijakupović.

Do kraja aprila prošle godine ova kompanija koja je najvećim delom izvozno orjentisana i šije zaštitnu opremu za pet zemalja Evropskog tržišta zaposlila je 300 radnica koje su nekada radile u istim halama modne konfekcije „Rudnik“ čije košulje su bile nadaleko poznate.

Na inicijativu Klastera tekstilaca Zlatiborskog okruga i kompanije Trendteks, u Prijepolju je organizovan okrugli sto o primeni inovativnog modela obrazovanja po meri tekstilne industrije. Kompanija Trendteks koja je inicijator ovog skupa, u svojim pogonima u Prijepolju i Gornjem Milanovcu zapošljava 457 radnika, a potrebe za obučenom radnom snagom su svakodnevne.

Svi koji dođu da rade kod nas moraju proći obuku koju mi sprovodimo, kako bi mogli da rade po standardima ove kompanije. Želja nam je, da ih kroz sistem dualnog obrazovanja pripremimo te da im kada završe srednju školu, odmah ponudimo posao i da imamo radnike spremne za rad“, rekao je direktor kompanije Trendteks Srbija Halid Hadzijakupović.

Predstavnici „Trendtex-a“ sa ostalim kompanijama članicama Klastera tekstilne industrije Zlatiborskog okruga zato se zalažu da se u Tehničkoj školi u Prijepolju otvari smer za konfekcijske radnike, kako bi se omogućila prekvalifikacija, a i upis svršenih osnovaca, koji će da zamene penzionisane radnike.


Kako bi opština Prijepolje što pre dobila svoju radnu snagu, i samim tim privrednicima omogućila širenje proizvodnje, u skorijem periodu radiće se na izmeni obrazovnog sistema i uvođenju prakse u stručne škole, ističu iz lokalne samouprave.

Inače, Grupacija TRENDTEX postoji od 1996. godine, a danas je čine matična firma HMT u Nemačkoj i proizvodni pogoni u Tešnju, Bileći i Trebinju u BiH,kao i proizvodni pogoni u Prijepolju i Gornjem Milanovcu.

Osnovna delatnost je proizvodnja i konfekcioniranje radne odeće, a celokupan program se izvozi na Evropsko tržište i to u Nemačku, Švedsku,Dansku,Francusku, Italiju i Poljsku, sa nedeljnom proizvodnjom od 100 000 jedinica radne odeće.

HMT sistem zapošljava 2000 ljudi u pet svojih fabrika (Prijepolje, G. Milanovac,Trebinje, Bileca i Doboj Jug.) i desetine kooperantskih firmi što daje sigurnost za zapošljavanje još proizvodnih radnika.

 

politika.rs

Ovaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolje Prijepolje” sufinasiran sredstvima opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.