Posle kanti u Užicu i kontejneri za primarnu selekciju otpada

18. Jun 2020
Posle kanti u Užicu i kontejneri za primarnu selekciju otpada

U centralnom gradskom jezgru radnici JKP “Bioktoš” počeli su postavljanje 200 kontejnera za primarnu selekciju otpada. Od tog broja 160 plavih kontejnera namenski je za odlaganje suvog otpada koji može da se reciklira, 30 sivih kontejnera je za mokri otpad, dok je deset žutih predviđeno za odlaganje ambalažnog otpada.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak projekta, a JKP Bioktoš sa tri i po miliona dinara je dalo doprinos primarnoj selekciji otpada, pa je za sledeću godinu je planirana nabavka novih plastičnih kontejnera. U prilog dobroj saradnji JKP “Bioktoš” i JKP “Duboko” govori i činjenica da je tokom cele prošle godine na regionalnu deponiju Duboko stiglo 80 tona primarno selektovanog otpada, a da je za prvih pet meseci ove godine količina već dostigla više od 140 tona. Ukoliko građani nastave ovim tempom verujemo da će do kraja biti do 400 tona selektovanog otpada, istakao je direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović.

Direktor JKP “Duboko” Užice Momir Milovanović, celokupan projekat SUBREC, koji grad Užice sprovodi u partnerstvu sa Tuzlom kroz prekograničnu saradnju, ocenjuje kao primer dobre saradnje javnih komunalnih preduzeća sa Gradom, ali i Agencijom za zaštitu životne sredine. Ističući da je u 2 500 domaćinstava do sada postavljeno pet hiljada kanti za selekciju otpada na mestu nastanka, Milovanović je dodao da će se u narednih nekoliko dana kontejnerima pokriti kompletna gradska zona čime će se ostvariti ogroman benefit za samu deponiju.

Gradonačelnik Tihomir Petković je podsetio da je Užice u saradnji sa Tuzlom korisnik 711 hiljada evra sredstava Evropske unije kroz program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine čiji cilj je uvodjenja primarne selekcije otpada u prigradskim naseljima ova dva grada.

Od ukupnog iznosa sredstava Užice je dobilo oko 400 000 evra za kamion koji koristi “Bioktoš”, od tog novca nabavljena je presa za baliranje za “Duboko”  i kupljeno je 5 000 kanti plavih i sivih kontejnera za 2 500 domaćinstava u prigradskim naseljima Užica, rekao je Petković.

Ovaj projekat praktično kreće drugi put i zato ne smemo dozvoliti da zakažemo kao što smo to učinili pre nekoliko godina, istakao je gradonačelnik, zahvalivši se građanima koji su dobili po dve kanti i jasna uputstva kako da na mestu nastanka selektuju otpad.

U centralnom gradskom jezgru postavljaju se novi kontejneri i pozivam  građane koji žive u zgradama i u privatnim domaćinstvima  da budu istrajni i da odlažu otpad u posebnim kesama u vidno obeležene kontejnere, rekao je Petković.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović rekao je u Užicu da se upravljanje otpadom ne završava na deponiji nego da počinje na mestu gde otpad nastaje, odnosno kod građana. Važno je da građani znaju zašto se otpad razvrste, koja je njihova a šta je benefit zajednice kada otpad stigne na deponiju. Tako stvaramo više reasursa, bolju ekonomiju i više radnih mesta u oblasti zelene ekonomije. Najbitnije je da dobijamo čistu i zdraviju životnu sredinu što je naročito značajno za Užice, Zlatibor i zapadnu Srbiju,  jer je turistički region, rekao je Radović.  On tvrdi da će kapitalne investicije u zaštitu životne sredine biti nastavljene i u narednom periodu, jer Nacionalni investicioni  plan predsednika republike do 2025. godine samo u sisteme za tretman otpadnih voda predviđa ulaganja od milijardu evra.