Posle protesta sastanak kod gradonačelnice

Autor: uzice.rs/uzickarepublikapress.rs.
20. Avgust 2021
Posle protesta sastanak kod gradonačelnice

Zahtevi definisani tokom protesta održanog 19. avgusta, bili su tema sastanka gradonačelnice Užica i njenih saradnika sa predstavnicima Užičke odbrambene lige i Udruženja građana Sloga. Njima su predočene trenutne i planirane aktivnosti vezano za uređenje korita reke Đetinje, Gradske plaže i izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže u MZ Turica.

Po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević održan je veoma konstruktivan sastanak, koji sigurno neće biti i jedini. Ipak, gradonačelnica ističe da, uz razumevanje za zahteve koji su izneti u ovom momentu, najviši prioritet ima zdravlje naših sugrađana, odnosno rešavanje problema aerozagađenja.

“Rešavanje problema kanalizacije i uređenje Gradske plaže jesu izuzetno važni svima nama i zbog toga je preduzet čitav niz aktivnosti, ali sa druge strane mi moramo najpre rešiti naš gorući problem a to je aerozagađenje. Samo zbog brige o zdravlju Užičana na prvom mestu su izgradnja obilaznice i nove kotlarnice na gas. Uporedo sa tim aktivnostima radimo na detaljnim planovima i projektima za izgradnju nedostajućih delova kanalizacione mreže i uređenje Gradske plaže. Problem koji traje decenijama ne može se rešiti preko noći, i toga su svesni i naši sugrađani, ali mi smo spremni da razmotrimo sve mogućnosti, što smo potvrdili i tokom današnjeg sastanka”.

Predstavnicima Užičke odbrambene lige i Udruženja građana Sloga predočen je kompletan izveštaj o već izvedenim radovima na kolektoru i kanalizacionoj mreži u Turici i daljim planiranim aktivnostima, dogovoreno je da se još jednom obiđu privatna domaćinstva na potezu Volujačkog potoka i utvrdi njihov tačan broj. Takođe data je i informacija o trenutnom statusu projekta kanalizacije Bela Zemlja. Predočene su i aktivnosti vezane za izgradnju Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi i konstatovano je da u klisuri reke Đetinje nema građevinskih radova. Još jednom ponovljena je informacija da će od strane JP “Srbijavode” biti odrađen posao čišćenja dela korita reke Đetinje.

Inače, gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević sa saradnicima obišla je juče u prepodnevnim satima nekoliko lokacija duž korita reke Đetinje na čijem toku su se prethodnih dana pojavljivale površinske alge, kao i  i potez u MZ Turica gde je već izgrađen fekalni kolektor i gde se trenutno radi na uspostavljanju prepumpne stanice.

Prilikom oblaska načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zorana Militarova je naglasio da na kvalitet vode u Đetinji utiče čitav niz faktora dodajući da u svim ispitivanjima koja se rade više puta godišnje, potvrđuje se da je Đetinja po kvalitetu voda treće klase, da je dozvoljeno kupanje uz pridržavanje određenih mera.

Nada Jovičić članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i turizam pozvala je sugrađane na ličnu i kolktivnu odgovornost, ne samo prema vodi koju pijemo već i prema vodi koja se odlaže, odlazi u kanalizaciju i samim tim i dolazi do reke Đetinje.

Nikola Maksimović direktor JP “Užice Razvoj” je podsetio da je kompletno urađena projektna dokumentacija za sekundarnu mrežu za tri ulice, Isidore Sekulić, Milana Vergovića i Stanoja Glavaša gde će biti oko 111 priključaka, a vrednost radova je oko 35 miliona dinara. On je dodao da je urađen glavni kolektor u dužini od 1300m u šta je uloženo oko 15 miliona dinara, a da je kompletno postavljen budući kolektor za mogućnost priključenja stanovništva na teritoriji mesne zajednice Turica.

Foto–Privatna arhiva

Više stotina Užičana kojima su podršku pružili i predstavnici udruženja građana iz Požege i Kosjerića  ispred Gradske kuće izrazilo je na Preobređenje nezadovoljstvo odnosom gradske uprave  prema zagađenju reke Đetinje posle čega je usledila protestna šetnja do plavog mosta i stare hidrocentrale.

Mirnim protestom koji je održan u organizaciji Udruženja građana Sloga i Užičke odbrambene lige načinjen je prvi korak ka ostvarivanju cilja da se Đetinji, u koju se od Plaže do hale Veliki park uliva 70 kanalizacionih izvoda, što pre vrati stari sjaj.

Foto–Privatna arhiva