Poslodavci iskazali potrebu za više od 300 radnika

Autor: uzice.rs
12. Septembar 2022
Poslodavci iskazali potrebu za više od 300 radnika

U organizaciji užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gradskom kulturnom centru Užice održan je Sajam zapošljavanja. Potrebu za adekvatnim kadrovima iskazalo je više od 25 poslodavaca sa ponuđenih 330 radnih mesta.

Prema rečima direktorke užičke filijale NSZ Zorice Milošević pokazalo se da sajmovi zapošljavanja imaju značajnu ulogu u zapošljavanju lica koja se nalaze na evidenciji. To je kako je istakla dobra prilika da se u direktnom kontaktu nezaposleni upoznaju sa poslodavcima i njihovim preduzećima i sa druge strane prilika za poslodavce da pronađu adekvatne kadrove.

“Svake godine na teritoriji grada Užica NSZ organizuje sajam zapošljavanja i procenat realizacije je od 30 do 60 odsto. Danas je na sajmu prisutno više od 25 poslodavaca iz Užica sa iskazanim potrebama za 330 radnika, a tu je i “Leoni” koji traži više od 500 radnika. Realno je očekivati da danas veliki broj lica nađe posao, jer su iskazane potrebe za obrazovne profile svih nivoa kvalifikacija i ono što moram da istaknem najveća potreba postoji za niskokvalifikovanim i licima sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, kojih je i najviše na našoj evidenciji”.

Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća pozdravio je poslodavce i nezaposlene i istakao da grad Užice godinama unazad ima veoma dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje

“Ove godine Grad je izdvojio 9 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja i sa sredstvima NSZ koja je opredelila 8,6 miliona dinara realizovali smo četiri mere aktivne politike zapošljavanja. Sredstva za ove namene planiramo i u budžetu za narednu godinu, a pored toga intezivno radimo na unapređenju uslova za razvoj privrede, što će direktno uticati na smanjenje nezaposlenosti”.

Prema trenutnim podacima na evidenciji filijale Užice trenutno se nalazi oko 6 830 nezaposlenih od čega je 2 700 u Užicu. Procenat lica starijih od 50 godina je 42 odsto, a mlađih od 30 godina 16 odsto. Kada se govori o kvalifikacionoj strukturi 57 odsto su lica trećeg i četvrtog stepena stručne spreme a NK lica su zastupljena sa 26 procenata. U poređenju sa istim periodom prošle godine na evidenciji je oko 1 000 lica manje.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs