Poslodavci iz Užica i Čajetine tražili radnike

Autor: Biljana Kuzmanović
17. Mart 2019
Poslodavci iz Užica i Čajetine tražili radnike

Na Sajmu zapošljavanja koji je održan u Užicu učestvovala su 34 poslodavaca koji su potraživali  više od 330 radnika, različitih obrazovnih profila i nivoa kvalifikacija na 70 pozicija. Najviše su se tražili radnici trećeg i četvrtog stepena obrazovanjam a to se poklapa sa trenutnim stanjem na evidenciji tržišta rada, jer lica ovog stepena obrazovanja čine 57% nezaposlenih. Poslodavci su najviše tražili lica sa diplomama metalske i mašinske struke, ugostiteljstve, građevinske, velika potražnja bila je i za NK radnicima, a kada su u pitanju visoko obrazovani nakon ovog sajma posao mogu da očekuju nezaposleni  inženjeri građevinarstva, arhitekture, poljoprivrede, kao i ekonomisti i marketing menadžeri.

Efekat sajmova iz godine u godinu raste u korist nezaposlenih, a prošle godine realizovani efekat nakon sajma dostigao je 41 odsto, kaže Zorica Milošević,  direktorka užičke filijale. Ona ističe da je početkom marta održan sajam u Bajinoj Bašti, a  da je za 29. mart planiran u Požegi.

Podseća da je u toku konkurs za 12 javnih poziva i konkursa Nacionalne sluzbe za realizaciju programa i mera zapošljavanja. Miloševićka tvrdi das u konkursi koje je NSZ raspisala prioritetno  usmereni na lica starija od 50 godina, jer su prepoznati kao teže zapošljiva kategorija. Ohrabrujuće je što je poslednjih par godina povećana zapošljivost ovih ljudi, zaključila je ona.

U prethodne tri godine grad Uzice je izdvojio 33 miliona za aktivne mere zaposljavanja   kroz koje je angažovano više od 400 nezaposlenih sugrađana, kaže Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica, dodajući da je ove godine izdvojeno dodatnih 11 miliona dinara.  Grad Užice ima problem sa prostorom gde bi potencijalni investitori strani ili domaći, ulagali i gradili svoje hale koje bi zapošljavale određeni broj ljudi.

Dobra vest je da se aktivno radi na privođenju nameni blizu 28 hektara zemljišta na Beloj zemlji koje je država sa Srbija šuma prenela na grad Užice. Mitrović tvrdi da je velika zainteresovanost investitora za gradnju proizvodnjih  pogona upravo na ovoj lokaciji. Ozbiljan rad na završetku auto puta ka zapadnoj Srbiji i privođenje aerodrome Ponikve daje nadu da će u Užice u najskorijem roku stići investitori, očekuje on.

Za Rudnik iz Tvrdića iz koga se od 1946. godine eksploatiše koji je pre godinu dana ponovo uspostavio intenzivnu proizvodnju kamenih blokova koji se koriste kao obloge za gradnju na domaćem i svetskom tržištu, tražili su se radnici nekoliko profila. Potražnja je i za robom ovog proizvođača, jer je na tržištu nije bilo 25 godina. Po rečima, Dragana Šuljagića, predstavnika korporacije Balkan mining, isporuke su stigle čak do Meksika, Kine i Italije. Trenutno upošljavaju oko 20 radnika, a potrebno im je još njih 10-tak kako bi kompletirali ekipu za ovaj rudnik.

Inače, na evidenciji NSZ Užice u čijoj nadležnosti je šest opština Kosjerić, Arilje, Požega, Bajina Bašta i Čajetina je 9 500 lica, dok je samo u Užicu oko 3800 onih koji se nadaju poslu. U starosnoj strukturi nezaposlenih petinu čine mlađi od 30 godina, dok su 34% stariji od 50 godina. Među onima koji su bez posla čak 10% su fakultetski obrazovani, dok je četvrtina NK lica.