“Poštuj mladost, poštuj život”

Autor: uzice.rs
23. Novembar 2023
“Poštuj mladost, poštuj život”

“Poštuj mladost, poštuj život”, poruka je koja se ovih dana širi užičkim osnovnim i srednjim školama sa istoimenih tribina u organizaciji tima zdravstvenih radnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku grada Užica. Tribini održanoj u Tehničkoj školi Užice prisustvovao je Miodrag Petković član Gradskog veća, koji se obratio učenicima.

“Vi ste budućnost ovog grada i možda će sutra upravo neko od vas biti na veoma značajnim pozicijama i zato je bitno da odrastete u zdrave ljude, spremne da odole izazovima i savladaju mnogobrojne prepreke. U izlaganjima naših iskusnih zdravstvenih radnika prepoznaćete velike probleme koje sa sobom nose bolesti zavisnosti, koje mogu biti razlog fizičkog i mentalnog narušavanja vašeg zdravlja ali i ogromna prepreka za ostvarenje vaših želja i ciljeva. Zato pažljivo slušajte, pitajte ono što vas zanima i naravno ono što naučite prenosite vršnjacima. Poštujte svoju mladost i svoje živote, jer samo tako izgradićemo zdravo društvo za vas i generacije koje dolaze”, istakao je Petković uz zahvalnost zdravstvenim i prosvetnim radnicima i roditeljima koji su se uključili u realizaciju ovog projekta.

Ovaj projekat koji je finansijski podržalo Ministarstvo zdravlja obuhvatio je sve užičke osnovne i srednje škole čiji su učenici prisustvovali predavanjima o bolestima zavisnosti prilagođenim njihovom uzrastu. Prema rečima doktora Zorana Dimitrijevića iskusnog psihijatra i kooautora ovog projekta obuhvaćeno je oko sedam hiljada učenika.

“Od septembra meseca do danas urađeno je oko 150 tribina na kojima su deca dobijala određena saznanja ali ono što je je jako bitno i tim koji je radio, činio je to na krajnje profesionalan i stručan način, što je doprinelo tome da učenici nisu hteli da izađu na kraju tribine. Žele još da čuju i saznaju. Nivo znanja koji je postignut u ovom prvom delu projekta je takav da mislimo da Užice kao grad ima veliku budućnost i perspektivu, da nastavkom ovog projekta dobije jednu generaciju u srednjim školama koja će biti potpuno pripremljena za savremena dostignuća i sve savremene pošasti koje mogu da deluju na mlade”.

Jelena Pavlović zamenik direktora Tehničke škole Užice, takođe je stava da je ovo priča koju treba nastaviti i u neke buduće radionice uključiti i prosvetne radnike i roditelje.

“Svi mi u školama imamo svoje programe prevencije bolesti zavisnosti i fizičkih oblika ponašanja, ali retke su situacije kada našim učenicima mogu da govore stručnjaci. Zato je veoma važno da čuju i razgovaraju, a edukacijom vršnjačkih edukatora projekat se nastavlja i priča će nastaviti da traje. Ovaj zajednički projekat Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete daje novi kvalitet realizaciji aktivnosti, koje su sada više nego ikada potrebne našoj deci”.

Tehnička škola Užice je i poslednja škola na teritoriji grada u kojoj se održavaju tribine, nakon čega će biti sumirani i određeni rezultati realizacije projekta. Predviđeno je, kako bi se održao kontinuitet i održivost samog programa i dugoročno postizanje ciljeva u oblasti prevencije bolesti zavisnosti da se program nastavi na teritoriji Grada Užica, a ukoliko bude dao očekivane rezultate može se razmatrati i proširenje programa u drugim sredinama.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs