Potencijali i izazovi žena preduzetnica predstavljeni izložbom u GKC-u

Autor: uzice.rs
13. Decembar 2022
Potencijali i izazovi žena preduzetnica predstavljeni izložbom u GKC-u

U Gradskom kulturnom centru Užice, a u okviru projekta “Lokalni mehanizmi za razvoj ženskog preduzetništva” otvorena je izložba autorke Vesne Živanović, nakon čega je održana i Javna debata na temu “Potencijali i izazovi žena preduzetnica u razvoju lokalne ekonomije”. “Potencijali su kada je reč o ženama gotovo neiscrpni, a izazovi mnogobrojni”, istakla je pomoćnica gradonačelnice Užica i predsednica Svaeta za rodnu ravnopravnost Mirjana Radivojčević.

Prema njenim rečima, ova izložba prikazuje put razvoja koji su neke žene uspešno savladale i svoj biznis sa nivoa preduzetništva podigle na nivo mikro i malih preduzeća.

“One su dokaz da je moguće, a izložba autorkeVesne Živanović je jedan od načina da promovišemo žensko preduzetništvo i podstaknemo sugrađanke da se bore za realizaciju svojih poslovnih ideja. Brojni su razlozi što do sada nemamo veći broj preduzetnica ali se iskreno nadamo da ćemo institucionalno i vaninstitucionalno ohrabriti žene, koje su inače manje sklone riziku da kreiraju svoje biznise na osnovu relevantnih informacija o mogućnostima finanisiranja i da se okušaju u preduzetničkim sferama poslovanja”.

Tokom Javne debate na temu “Potencijali i izazovi žena preduzetnica u razvoju lokalne ekonomije”, moglo se čuti da su osnovni problemi to što žene, a posebno žene preduzetnice nemaju u našem društvu ravnopravan položaj i nisu dovoljno uključene u lokalne razvojne procese. Ključni problem je kako su istakle učesnice ekonomska nejednakost muškaraca i žena i nedovoljna iskorišćenost ženskih resursa.

Iz navedenih razloga Grad Užice je realizovao program “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti faza 2”, kao deo projekta “Lokalni mehanizmi za žensko preduzetništvo”, čiji je osnovni cilj podizanje nivoa znanja preduzetnica i onih koje se spremaju da to budu.

Održane su četiri jednodnevne radionice, dve na temu fondova za pokretanje sopstvenog biznisa i dve na temu pokretanja biznisa u ruralnim sredinama. U realizaciju je bilo uključeno oko 60 žena od kojih neke već imaju svoj biznis i žele da ga unaprede, a neke se tek spremaju da ostvare svoje poslovne ideje. Održani su i sastanci predstavnika lokalnog Saveta za privredu, donosilaca odluka i preduzetnica a ceo projekat pratila je medijska promocija.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs