Potpećka pećina, Stari grad i StaPark najposećeniji turistički lokaliteti u 2022. godini

Autor: uzice.rs
09. Februar 2023
Potpećka pećina, Stari grad i StaPark najposećeniji turistički lokaliteti u 2022. godini

Ukupan broj turista na teritoriji grada Užica sa ostvarenim noćenjima do 1. decembra 2022. godine iznosio je 75 781, pri čemu je 52 896 noćenja ostvareno od strane domaćih gostiju, a 23 085 je broj ostvarenih noćenja stranih turista. Kada je reč o našim najpoznatijim turističkim lokalitetima kojima gazduje TO Užice najviše posetilaca 6 500 bilo je u Potpećkoj pećini, 5 500 njih obišlo je užičku tvrđavu Stari grad, dok je u toku tromesečnog rada u Neolitskom naselju “StaPark” boravilo 2 143 posetioca.

U 2022. godini u kojoj je konačište “Grad” obeležilo pet godina uspešnog rada i poslovanja realizovano je 1027 noćenja domaćih i 275 noćenja stranih turista. Završen je projekat rekonstrukcije i proširenja smeštajnih kapaciteta, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine koje je opredelilo 7 miliona dinara. 2,5 miliona dinara je učešće grada, a 1,3 miliona dinara izdvojila je Turistička organizacija Užice.

 

Takođe u 2022. godini TO Užice u dva navrata je kroz program za realizaciju javnih radova u saradnji sa NSZ angažovala ukupno šest lica, koja su pružala loigističku podršku na podizanju nivoa usluge i informisanosti sugrađana i posetilaca o turističkim proizvodima grada Užica, kroz promociju, istraživanje tržišta i ažuriranje baze podataka. Radilo se veoma aktivno i na promociji svih sadržaja i potencijala kroz učešće na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

Kako je predviđeno planom rada promocija će biti intezivna i tokom ove godine, kroz učešće na sajmovima ali i štampanje promotivnih materijala. Aktivnosti će biti usklađene i sa Planom razvoja grada Užica za period 2023-2030. čije usvajanje se uskoro očekuje. TO Užice će zajedno sa gradom biti uključena u sve projektne aktivnosti, koje će se izvoditi u cilju potpune obnove Starog grada, ali i sve aktivnosti vezane za projekat “Prestonica kulture Srbije 2024”.

 

Narednih dana počeće i realizacija novog projekta kroz Program prekogranične saradnje sa BiH. “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnom području Srbije i BiH”, projekat je vredan je oko 404 hiljade evra, realizacija će trajati 24 meseca sa ciljem da se unapredi kvalitet turističke ponude na otvorenom u skladu sa evropskim standardima. Biće obeleženo 580 kilometara pešačkih staza i postavljeno 10 odmorišta uz obuke za obeležavanje i nabavku neophodne opreme. Projekat predviđa i promociju pešačkih i planinarskih staza u prekograničnoj oblasti uz intezivnu medijsku promociju.

Turistička organizacija Užice se priprema i za novu sezonu u “StaParku”, koji će za posetioce biti otvoren u periodu od 1. maja do 31. oktobra, a trasu dužine oko 7km svi posetioci prelaziće električnim vozićem.

Kao i prethodne godine u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor biće organizovane raznovrsne radionice za decu.

Fotografija Stari grad preuzeta sa www.uzice.rs