Potpisan ugovor za energetsku sanaciju tri škole i jednog vrtića u Užicu

Autor: uzice.rs
21. Decembar 2021
Potpisan ugovor za energetsku sanaciju tri škole i jednog vrtića u Užicu

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević prisustvovala je potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu. Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović i Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove, finansirane od strane  Švajcarske vlade.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević se zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci, uz napomenu da Grad Užice ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti. Kako je istakla u ovoj godini budžetom je opredeljeno 50 miliona dinara, a naredne gotovo 20 miliona više.

“Veoma nas je obradovalo potpisivanje ugovora za projekat kojim će biti revitalizovani objekti tri škole i jednog vrtića. Vrtić “Poletarac” dobiće gasni generator i novu stolariju, novu stolariju dobiće i Osnovna škola “Nada Matić” u kojoj će biti rekonstruisana i fiskulturna sala i sređen deo unutrašnjeg prostora. Posebno nas raduje što će konačno u potpunosti biti urađena energetska sanacija dve seoske škole. Osnovna škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu dobiće uspostavljen sistem grejanja, novu fasadu i stolariju, dok će u Osnovnoj školi u Krvavcima pored fasade i stolarije, biti instaliran novi kotao za grejanje”.

Gradonačelnica je dodala da će kompletnu sanaciju  osnovne škole u Gostinici, koja je prvobitno bila deo ovog projekta, Grad finansirati sredstvima iz budžeta tako da će to biti peti u potpunosti energetski revitalizovan objekat.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom potpisivanja ugovora da projekat o sanaciji tri osnovne škole i vrtića u Užicu predstavlja primer kako država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti.

 

„Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80%, a potrošnja će biti niža za 70 procenata. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove“, rekla je ona.

Foto—www.uzickarepublikapress.rs/Arhiva

Vrednost radova je 1,8 miliona evra i izvodiće ih firma „Kredo“. Prema rečima Dragana Stoimenovića, zamenika direktora radovi počinju 17. januara i biće izvedeni u roku.

“Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom na sprovođenju projekata koji su deo zelene agende. Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti“, rekao je Žan-Luk Eš iz Ambasade Švajcarske.

Najavljeno je da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.