Potpisan ugovor za realizaciju mera energetske efikasnosti

Autor: uzice.rs
23. Jul 2023
Potpisan ugovor za realizaciju mera energetske efikasnosti

“Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo”, istakla je je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, posle uručivanja ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi, među kojima je i grad Užice.

U okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”, iz budžeta grada izdvojeno je 14,5 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike opredelilo je 21,75 miliona, što znači da će građani Užica u ovoj godini moći da računaju na ukupno 36,25 miliona dinara za subvencionisanu zamenu vrata, prozora, postavljnje izolacije, ugradnju efikasnih kotlova i solarnih panela.

Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Ono što je takođe važno je da nema rokova, jer je poziv otvoren cele godine.

Ovaj projekat će, po rečima ministarke Đedović trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava širom Srbije uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti, za šta će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke.

Narednih dana očekuju se pravilnici, kojima će biti definisani uslovi, a zatim i javni pozivi u jedinicama lokalnih samouprava.