Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila Užice

Autor: uzice.rs
12. Jul 2021
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila Užice

Povodom 75 godina rada Narodnog muzeja Užice, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je otvaranju izložbe “Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“. Prisutne je najpre pozdravila Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice, koja se zahvalila ministarki na poseti, ali i na podršci i razumevanju. Ona je izrazila nadu da će dobra saradnja biti nastavljena u interesu očuvanja svega što je urađeno u proteklih 75 godina.

Uz zahvalnost ministarki Gojković na poseti Gradu i muzeju i čestitke povodom 75 godina rada, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da je u kompleksu muzeja mnoštvo uspomena na lepa i teška vremena, koje nam govore o tome kroz šta je sve naš narod i ovaj grad prolazio kroz svoju istoriju.

“Da bismo bili vredni budućnosti, moramo poznavati svoju prošlost, znati šta se na ovom tlu dešavalo pre nas, jer je na temeljima onoga što su naši preci stvarali sazdana naša sadašnjost i budućnost naših potomaka.

U prvoj zgradi muzeja je stalna postavka Užička republika koja nas podseća na 67 dana slobode u vreme kada je čitava Evropa bila porobljena. Tu su i Trezori u kojima je bila smeštena partizanska fabrika oružja. Pored postavke koja nas podseća na nastanak i razvoj Užica, posetioci ove kulturne ustanove uvek mogu obići Lapidarijum antičkih spomenika, Legat slikara Mihaila Milovanovića, kao i postavku Istorija namenske proizvodnje u Užicu od 1928. godine do danas. Zahvaljujući svemu tome svi koje žele mogu da se upoznaju sa prošlošću grada na Đetinji i saznaju mnogo toga zanimljivog, istakla je gradonačelnica uz poziv sugrađanima da pogledaju izložbu “Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“, koja je otvorena povodom značajnog jubileja.”

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je ovo zaista veliki jubilej, ne samo za Grad Užice i Zlatiborski okrug, već i za celu Srbiju.

“Naša dužnost i obaveza je da učinimo da svi građani, ne samo oni u Beogradu ili Novom Sadu, uživaju u jednako dobrim izložbama, predstavama, divnim postavkama u muzejima i legatima kao što je ovaj danas. Veoma dobar razgovor imala sam i sa gradonačelnicom i svi zajedno zaključili smo da je Užice grad koji zaslužuje da se još više radi na infrastrukturnim projektima, da se izgrade i neki novi kulturni centri posvećeni mladima i deci. Razgovarali smo i o obnovi Narodne biblioteke i muzejskog zdanja ali i o eventualnom učešću grada Užica na konkursu “Prestonice kulture Srbije”, koji je usmeren upravo na kulturnu decentralizaciju Srbije.”

Tokom sastanka održanog u kabinetu gradonačelnice pokrenute su značajne teme, a u narednom periodu može se očekivati nastavak razgovora i podrška za mnogobrojne projekte vezane za naše ustanove kulture.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.