Povratak prirodi i kulturnom nasleđu kroz osam festivalskih dana

Autor: uzice.rs
20. Avgust 2023
Povratak prirodi i kulturnom nasleđu kroz osam festivalskih dana

U danu kada se završava najveći i najlepši dečiji festival u ovom delu Evrope,” Licidersko srce”, najavljen je još jedan festival koji neguje tradiciju i kulturno nasleđe. Od 21. do 28. avgusta održava se osmi po redu Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival”.

“Kroz ovaj festival negujemo kulturu sećanja i duh Užica. A negujući kulturu sećanja, nećemo dozvoliti da se zaboravi da imamo našu hidrocentralu, naš Stari grad, najlepšu zelenu stazu, prelepi kanjon reke Đetinje i u njemu neolitsko naselje. Imamo i Potpećku pećinu, zlakušku keramiku, daleko poznatu komplet lepinju… Imamo mnogo toga, ali pre svega u ovom gradu živeli su nekada, a žive i danas ljudi velikog srca, koji raširenih ruku i sa osmehom, dočekuju i ispraćaju sunarodnike iz celog sveta”, istakao je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

“Promocijom tradicionalnih vrednosti kroz brojne događaje u osam festivalskih dana, promovišemo našu privrednu, kulturnu i turističku ponudu a proizvođačima autentičnih proizvoda pružamo priliku da njihovi proizvodi postanu još vidljiviji i dostupniji na tržištu. Užički bazar, Boemsko veče i degustacija najveće komplet lepinje, događaji su po kojima se festival prepoznaje, a i svi ostali programom planirani događaji odvijaće se na omiljenim mestima Užičana, Gradskom trgu, Starom gradu, Gradskoj plaži, kanjonu reke Đetinje, bašti Gradskog kulturnog centra gde će se održavati izložbe, promocije knjiga, koncerti. Sugrađane ali i sve ostale posetioce pozivamo da isprate festivalska dešavanja, starije da se prisete a mlađe da upoznaju i osete duh Užica, grada u koji se uvek vraćate ma gde da odete”.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica i predsednik organizacionog odbora Žestivala, ističe da svaki od planiranih 12 sadržaja koji će se destiti u ovih osam dana ima svoju ulogu.

“Ne treba posebno objašnjavati zašto je u našem gradu potrebna izložba akademskog slikara Rada Vergovića i to u prostoru Jokanovića kuće. Takođe, dva važna događaja biće na Starom gradu, jer se trudimo da promovišemo lokacije u koje smo u prethodnom periodu ulagali. Jedan je promocija knjige “Hronika jedne užičke porodice”, autora Marka Popovića arheologa, čoveka prema čijim se nacrtima sada rekonstruiše Stari Grad, koju će pratiti nastup gradskog hora “Glas”. na istom mestu u Organizaciji TO Regije Zapadna Srbija biće održana panel diskusija i promocija filma “Srednjovekovno blago Zapadne Srbije”. Sa udruženjem “Tesla na Đetinji” pripremili smo program koji će se odvijati u prostoru Hidrocentrale pod gradom a na istom mestu biće održan i kocert Braće Teofilović. Na Gradskom trgu biće prikazana izložba fotografija dugogodišnjeg učesnika i prijatelja festivala, nedavno preminulog sugrađanina Miloša Poznanovića koja pokazuje kako se grad razvijao kroz segment odevanja”.

Prema Mitrovićevim rečima, namera Organizacionog odbora i Saveta festivala bila je da se zaštite i na neki način valorizuju, ne samo u materijalnom smislu, svi oni sadržaji koji su bitni u našem gradu, a koji nažalost u prethodnom periodu nisu bili prepoznati.

“U poslednjem periodu su prepoznati u smislu infrastrukturnog ulaganja, i sada je na nama jedan ozbiljan zadatak da u godinama koje su pred nama sve te sdržaje povežemo u jednu celinu, da učinimo dostupnim i turistima, učenicima i građanima vrednosti na kojima bi nam mnogi pozavideli širom sveta. Jedna od njih svakako je Bela Crkva Karanska koja poseduje raritet o kome veoma mali broj naših sugrađana zna. To je Karansko jevanđelje iz 1608. koje je posle Rujanskog veoma značajno i o kome će se tek govoriti u godini Prestonice kulture, jer ćemo raditi fototipsko izdanje i jednog i drugog četvorojevanđelja. Ovoj crkvi koja se nalazi u našoj neposrednoj blizini posvetili smo jedan od događaja, a posetioci će imati priliku da pogledaju film i prisustvuju promociji reprint izdanja knjige Rada Poznanovića “Bela Crkva Karanska”.

I ove godine dva dana posvećena su povratku prirodi a Užičani će moći da obiđu hidrocentralu koja će biti otvorena, prošetaju Zelenom stazom, koriste Zip i kajake po promotivnim cenama ali i da se turističkim vozićima provozaju anjonom reke Đetinje do StaPArka.

“Boemsko veče” biće priređeno u bašti Gradskog kulturnog centra a Večernji užički bazar na Gradskom trgu, gde će na 40 štandova ilagati proizvođači tradicionalnih autentičnih proizvoda, lekovitog bilja, suvomesnatih proizvoda, suvenira, narodnih nošnji, meda, rakije… Istog dana biće proglašeni najbolji proizvođači voćnih rakija a sugrađani će moći da uživaju i u degustaciji najveće komplet lepinje. Na Gradskom trgu biće održan i koncert užičkog benda “Moon dance”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs