Požegi sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje

22. Oktobar 2018
Požegi sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje

Opština Požega, nalazi se na spisku 12 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje u ukupnoj vrednosti od 40 miliona dinara.

Zlatibor suma

Prema najavi Ministarstva zaštite životne sredine, na konkurs je pristiglo 14 prijava jedinica lokalnih samouprava, od kojih se sredstva dodeljuju za 12 projekata lokalnih samouprava u Beloj Crkvi, Doljevcu, Golupcu, Kučevu, Raškoj, Staroj Pazovi, beogradskoj opštini Palilula, kao i gradovima Pirotu, Šapcu, Kikindi i Kraljevu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima je istakao da je „ovo prilika da životna sredina bude bolja jer pošumljavanjem radimo na sprečavanju klimatskih promena i smanjenju efekata staklene bašte, a brinemo i o otpadnim vodama. Zato smatram da nema važnijeg posla od pošumljavanja“, izjavio je Trivan.

Sredstva u ovim lokalnim samoupravama biće opredeljena za pošumljavanje degradiranih površina ili površina za koje postoji opasnost od degradacije; u cilju stvaranja vetrozaštitnih pojaseva; u zaštićenim područjima na teritoriji jedinice lokalne samouprave; za podizanje gradskih šuma, parkova i drugih javnih površina; za proizvodnju biomase; kao i za ostale vidove podizanja šuma u cilju zaštite životne sredine.