Pravi moment za preduzimanje hitnih mera zaštite maline

19. Maj 2019
Pravi moment za preduzimanje hitnih mera zaštite maline

Najavljena i ostvarena količina padavina u prethodnih 10-tak dana, izuzetno nisko temeprature, ali i kiše tokom aprila meseca neadekvatni su vremenski uslovi sa aspekta temperature i broja sunčanih sati u proizvodnji maline. Majska meteorološka klackalica neopisivo podseća na prošlogodišnje vremenske uslove iz druge polovine juna i čitavog jula meseca. Stručnjaci iz oblasti zaštite i ishrane u proizvodnji maline savetuju da se obavezno stabilizacijom vremena u drugoj polovini maja izvrši sveobuhvatna zaštita u odnosu na sprečavanje razvoja biljnih bolesti i uništavanje biljnih štetočina. 

Foto–V.Šuljagić

Proizvođače dotučene vremenskim uslovima  i razočarane cenom  tokom berbe 2018. koji su doneli odluku da ulože u proizvodnju i ovog proleća priroda je dovela u mat poziciju. Stabilizacija vremenskih uslova pogodan je moment za reakciju i preduzimanje hitnih mera zaštite, naglašava Veselin Šuljagić, iz stručne službe firme Stanić iz Arilja.

S obzirom da se najveći broj malinjaka na području Zlatiborskog okruga nalazi na samom početku otvaranja cvetnih pupoljaka u ovom trenutku je potrebno izvršititi zaštitu u sprečavanju razvoja bolesti koje izazivaju sivu trulež i plamenjaču. Preporuka je da se uradi sa jakim ozbiljnim preparatima čiji zaštitni period je do dve nedelje, kaže Šuljagić.

On dodaje da se narednih dana otvaranjem cvetova i povećanjem srednjih dnevnih temperatura može očekivati masovna aktivacija najveće štetočine  u malinjacima a to je malinin cvetojed. Hemijskim preparatima koje proizvođači primenjuju protiv ove biljne štetočine moguće je postići i efekat sprečavanja kolonija zelenih i crnih biljnih vaši.

Zbog vremenskih oscilacija, a s obzirom da malinu u narednom periodu očekuje intenzivna fiziološka aktivnost dodavanjem amino kiselina fiziologija biljke podići će se na maksimalan nivo u cilju poboljšanja prinosa i dostizanja što boljeg kvaliteta maline tokom berbe, navodi Šuljagić.

Posebnu pažnju, po njegovim rečima treba da obrate vlasnici malinjaka na nadmorskim visinama od preko 650 metara gde je početkom prethodne sedmice pala i određena količina snega.

Foto–V.Šuljagić

U pojednim reonima snežne padavine dostigle su visinu pokrivača od sedam do 10 cm. Štete u malinjacima vidljive su u vidu odlomljenih lastara u procentu i do 15% u pojedinim malinjacima pa sa istih ne treba očekivati rod ove godine. Da bi se biljka zaštitila i spremila za dalju fiziološku aktivnost preporuka je da se 10 ari maline zaštiti sa rastvorom (u 100 litara vode 200 grama preparata na bazi aktivne materije kaptana, 250 grama ogranskog bakra čemu treba dodati 250 ml. amino kiselina)

Intenzivno obilazeći malinjake na području jugozapadne Srbije i šire, Šuljagićevi utisci sa terena su da biljke nemaju fiziološki izgled karakterističan za malinjake na ovom području  Srbije za sredinu maja meseca.

Ozbiljnije intervencije proizvođača u malinjacima jesu bile sprečene zbog vremenskih uslova tokom ovog proleća pa malinjaci ne izgledaju najbolje, ali ne treba zanemariti ni činjenicu neadekvatnog pristupa proizvođača nakon završene berbe prošle godine, ističe on.

Jasno je s obzirom na datum i sve prethodno navedeno da berba maline neće krenuti pre druge polovine juna meseca do kada ima vremena da se ispoštuju dati saveti stručnjaka i primene agrotehničke mere.