Prva info-sesija sutra u Užicu u okviru Javnog poziva za sprovođenje integralnih projekata kroz program EU PRO 

Autor: EU PRO plus
19. Novembar 2023
Prva info-sesija sutra u Užicu u okviru Javnog poziva za sprovođenje integralnih projekata kroz program EU PRO 

Program Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, održaće info-sesije o javnom pozivu za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz program,  u periodu od 20. do 30. novembra 2023. godine u Užicu, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu.

Prva info-sesija za predstavnike šire teritorije, urbanog područja grada Užica sa opštinama Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj i uže teritorije, urbanog područja Novog Pazara biće održana u Užicu, 20. novembra 2023. sa početkom u 11 časova u zgradi Gradske uprave (Dimitrija Tucovića 52).

Evropska unija je za ovaj poziv opredelila deset miliona evra kako bi podržala sprovođenje integralnih projekata koji doprinose rešavanju izazova teritorijalnog i održivog urbanog razvoja uz izgradnju kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou. Pravo učešća na pozivu imaju gradovi i opštine i regionalne razvojne agencije koje su uključene u 12 teritorija koje su u okviru EU PRO Plus programa izradile teritorijalne strategije kao jedan od preduslova za teritorijalni pristup razvoju i korišćenje EU sredstava.

Ovaj javni poziv je prilika da teritorije uz podršku EU sprovedu projekte kojima će unaprediti kvalitet urbanih područja, baviti se pitanjima energetske efikasnosti i prilagođavanja klimatskim promenama, iskoristiti prednosti digitalizacije i uvesti inovacije, kao i da sprovedu različite inicijative koje doprinose društvenom blagostanju uz jačanje sopstvenih sistema za upravljanje razvojem teritorija.

U okviru poziva biće podržane dve grupe projekata, prva grupa koja se odnosi na infrastrukturne i druge radove, nabavku opreme i mere koje podstiču široke konsultacije, učešće, izgradnju kapaciteta i sl. Druga grupa projekata podrazumeva izradu dokumentacije koja je neophodna za povećanje zrelosti i spremnosti za sprovođenje strateških projekata u okviru teritorijalnih strategija.

Poziv je otvoren do 28. decembra 2023. godine, a više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici programa Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz program EU PRO Plus.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA

  • Užice, 20. novembar 2023. od 11 časova, Gradska uprava, Dimitrija Tucovića 52

  • Šabac, 23. novembar 2023. od 11 časova, Dunjića kuća, Vojvode Mišića 13

  • Kragujevac, 24. novembar 2023. od 11 časova, Biznis inkubator centar, Trg Topolivaca 4

  • Zaječar, 28. novembar 2023. od 11 časova, Gradska uprava, Trg oslobođenja 1

  • Niš, 30. novembar 2023. od 11 časova, Oficirski dom, Orlovića Pavla 28a

  • Naslovna fotografija—EU PRO PLUS