Predstavljanje holandske tehnologije kompanije “BluCon”

Autor: zlatiborpress.rs
30. Maj 2024
Predstavljanje holandske tehnologije kompanije “BluCon”

Prezentacija nove holandske tehnologije blukon za preradu komunalnih otpadnih voda predstavljena je u IBC Zlatibor. Holandska blucon postrojenja za preradu otpadnih voda namenjenih je manjem broju korisnika. Skupu su prisustvovali predsednici opština centralne i zapadne Srbije, kao i direktori javnih komunalnih preduzeća tih opština.

“Danas smo ovde na Zlatiboru, pravimo prezentaciju nove holandske tehnologije kompanije „BluCon“ za preradu komunalnih otpadnih voda. Ovo su specifična postojenja koja ne koriste biologiju, inovativna postrojenja namenjena mestima sa manjim brojem stanovnika. Specifično je to što su kontejnerskog tipa, ne zauzimaju mnogo mesta, operativni troškovi su mnogo niži nego kod standardnih postrojenja, nije potrebna dodatna kanalizacija tako da lako mogu da se konektuju i brza je isporuka a rade po evropskim standardima kao i zakonskim standardima naše države oko kvaliteta prečišćene vode“, rekao je Nemanja Ignjatović, zastupnik kompanije „BluCon“.

Direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina Milomir Tucović, zahvalio se na dolasku i odabiru baš ovog zlatiborskog postrojenja za preradu otpadnih voda u cilju vršenja demonstracije svojih modularnih postrojenja.

“Naše postrojenje za preradu otpadnih voda je pre skoro tri godine i jedno je od najsavremenijih u Srbiji, u pitanju je sbr tehnologija, za naselja do 20.000 stanovnika sa mogućnošću proširenja na 30.000, hidrauličkih kapaciteta 140.000 u sekundi“, kaže Milomir Tucović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina.

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru je najsavremenije u Srbiji i u ovom delu Evrope. 10% teritorije naše zemlje je pokriveno prečistačima za otpadne vode a namera države je da se taj procenat u budućnosti poveća. Svi posetioci skupa su na kraju i obišli postrojenje kako bi se upoznali sa njegovim radom.

Fotografije korišćene u tekstu preuzete sa www.zlatiborpress.rs