Predstavljena Studija taksi prevoza u Užicu

Autor: uzice.rs
20. Februar 2020
Predstavljena Studija taksi prevoza u Užicu

U Užicu je održana prezentacija “Studije taksi prevoza u gradu Užicu” koja predviđa povećanje broja taksija sa 300 na 410 vozila, povećanje taksi-stajališta sa 48 na 63, kao i uvođenje aplikacije za taksi prevoz na korist prevoznika i korisnika usluga. Studiju je uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu, a na čelu tima bio je prof. dr Slaven Tica, šef katedre za transport putnika pomenutog fakulteta, koji kaže da ovaj dokument znači potpuno novi koncept taksi sistema u Užicu.

„Uradili smo sistemsku analizu ozbiljnog podsistema transporta putnika u Užicu, kakav je taksi prevoz, koji za Užice, s obzirom na geografski položaj i topografiju terena, nemogućnost organizaovanja autobuskog transporta na svim delovima teritorije, ima veliki značaj. Taksi prevoz je izuzetno značajan servis mobilnosti Užičana“ – rekao je prof. Tica uz napomenu da je Studijom napravljena promena u odnosu pristupa tržištu, načinu na koji će se upravljati sistemom i difinisati karakteristike vozila odnosno uvođenje “euro 5” motora postepeno.

Profesor Tica kaže da je Grad Užice imao u vidu razvoj savremenih sistema za taksi prevoz. Dat je predlog razvoja novog dispečerskog centra odakle bi se vršio monitoring funkcionisanja celog taksi saobraćaja u Užicu.

„Dali smo predlog aplikacije za vozače taksija koja bi bila užička i aplikacije za korisnike gde bi putnik sa svog smart telefona mogao da rezerviše i prati dolazak taksi vozila, tarife i drugo“, naveo je prof. Tica predstavljajući rezultate Studije.