Predstavljeni novi programi za poljoprivredu

Autor: Slavica Panić
26. April 2021
Predstavljeni novi programi za poljoprivredu

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, predstavio je u Užicu dva nova projekta namenjena razvoju poljoprivredne proizvodnje. O projektu “50-40-10” i novom pravilniku za seosku komunalnu infrastrukturu Bogićević je danas u Užicu razgovarao je sa gradonačelnicom tog grada, dr Jelenom Raković Radivojević. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Poljoprivredne stručne savetodavne službe Užice.

„Unapređenje uslova za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje jesu ciljevi kojima se grad Užice vodi već nekoliko godina unazad, o čemu svedoči više od 140 miliona dinara izdvojenih iz budžeta Grada u tu svrhu. Ove godine otišli smo i korak napred, pa je pored uvećanja budžeta za pet miliona dinara poziv poljoprivrednicima za subvencije raspisan mesec ipo dana ranije“, istakla je posle sastanka gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz poziv poljoprivrednim proizvođačima da se prijave na aktuelne gradske konkurse koji su u toku.

Po rečima gradonačelnice, tokom ovog sastanka razmotrene su dalje aktivnosti i modeli za unapređenje saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Užice.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević , rekao je da je sve ono što Užice radi na ruralnom razvoju i razvoju poljoprivredne proizvodnje, veoma pohvalno i može poslužiti kao primer drugim lokalnim samoupravama.

“Zbog toga se posebno radujemo što smo u Užice došli sa vestima o dva nova projekta. Prvi je projekat  Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke “50-40-10″ gde smo se dogovorili da grad Užice, Odeljenje za poljoprivredu i Poljoprivredna stručna služba rade na edukaciji i informisanosti proizvođača kako bi oni lakše aplicirali. Reč je o projektu gde će korisnici moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto finansiraće se iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta, a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće. Minimalna investicija je 20 hiljada evra, a maksimalna 50 hiljada evra”, rekao je u Užicu Bogićević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede je najavio i novi Pravilnik za komunalnu seosku infrastrukturu u selima. Tokom godine biće raspisan konkurs za komunalnu infrastrukturu u selima koji će omogućiti izgradnju lokalnih i atarskih puteva.  Užice će ovaj konkurs dočekati spremno, kako bi na još jedan način bio unapređan kvalitet života na selu, lokalnih poljoprivrednih proizvođaća.