Preduzetništvo jeste rizik, ali vredi pokušati

18. Novembar 2016
Preduzetništvo jeste rizik, ali vredi pokušati

U opštini Prijepolje postoji jedna predškolska ustanova – dečji vrtić «Miša Cvijović», sa četiri izdvojena objekta u sastavu ustanove. Zapošljava 73 osobe od čega su 34 vaspitača i 9 medicinskih sestara- vaspitača.

 

Od ukupno devet osnovnih škola koje postoje u Prijepolju njih osam se bavi opštim a jedna muzičkim obrazovanja. Pored Prijepolja, osnovne škole u ovoj opštini nalaze se i u mestima Donje Babine, Ivanje, Velika Župa, Seljašnica i Brodarevo. Sve osnovne škole imaju izdvojena odeljenja, kojih je ukupno 30. U okviru Osnovne škole «Vladimir Perić Valter» funkcioniše specijalna škola sa dva odeljenja.

Pored prijepoljske Gimnazije, u opštini funkcionišu Ekonomsko – trgovinska i Tehnička škola. Škole se nalaze u gradu i nemaju izdvojenih odeljenja.
U Ekonomskoj školi u Prijepolju u području rada trgovine, ugostiteljstva i turizma izučavaju se tri smera. Samo je trgovinski tehničar u četvorogodišnjem u četvorogodišnjem sistemu obrazovanja, dok se do diplome kuvara i konobara stiže za tri godine školovanja. U oblasti ekonomije, prava i administracije učenici iz ove škole izlaze sa diplomama finansijskih i ekonomskih tehničara.

Najveće interesovanje učenika je za smerove Gimnazije, dok su u srednjim stručnim školama najinteresantniji smerovi mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i ekonomski tehničar.
Organizacija obrazovnih profila se svake upisne godine usklađuje sa potrebama identifikovanim u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
U Prijepolju je do pre tri godine bilo aktivno izdvojeno odeljenje Visoke škole tehničkih studija Čačak.

Na nedavno održanim poslovnim susretima i mini sajmu start up kompanija koji su održani u Leskovcu, učestvovali su i mali privrednici iz Prijepolja. Direktor Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić je istakao da je regionalni razvoj najvažnija strategija Vlade Srbije a sprovodiće se kroz obuke, mentoring i finansijsku podršku.

Srpski problem je što smo kasno shvatili značaj razvoja preduzetništva, jer su razvijene zemlje daleko otišle u tome, naveo je Sertić. On je dodao da osnov ekonomije EU i Amerike čine upravo mala i srednja preduzeća koja stvaraju i do 65% BDP-a. U Srbiji mala i srednja preduzeća trenutno zapošljavaju oko 750 000 ljudi a u bruto domaćem proizvodu učestvuju sa svega do 35%. Plan je da do 2020. u sektoru MSP-a radi bar milion ljudi, uveren je on.

Preduzetnici su svi oni koji znanjem i spremnošću na rad pokrenu posao, tvrdi Sertić, ističući da ključne kapitalne promene za bolju budućnost moraju krenuti upravo od školskog sistema, preko shvatanja celoživotnog obrazovanja.

Direktor RAS-a je istakao da se kao ministar privrede zalagao za promenu školskog sistema. Zadovoljan sam što je novi ministar prosvete opredeljen ka preduzetništvu, a verujem da je posebno važno što će se brojni obrazovni profili u srednjim školama izučavati po dualnom sistemu obrazovanja i što će učenici nakon takvih škola biti praktično spremni za posao. Poseban deo činiće preduzetničko obrazovanje počev od osnovnih škola, kako bi oni koji imaju afinitete dobili teoretska predznanja.
Američki ambasador u Srbiji, Kajl Skat smatra da je za razvoj preduzetništva prvenstveno potrebna promena svesti. Preduzetništvo znači primiti rizik, jer ono može da donese uspeh, ali i totalni neuspeh. Najuspešniji preduzetnici u Americi su više puta propadali, sve dok nisu postigli šta su hteli. Svest o preduzetništvu počinje da se razvija u srednjoj školi, traženjem ideja u kojima je moguće pokrenuti biznis. Treba probati, ako ide biće dobro svima, ako ne nije sramota, a najviše će izgubiti sam preduzetnik.

grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolje Prijepolje” sufinasiran sredstvima opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.