Premijerno Koštana u Narodnom pozorištu Užice

30. Mart 2018
Premijerno Koštana u Narodnom pozorištu Užice

Koštana Bore Stankovića obeležiće dva jubileja u Narodnom pozorištu Užice. Tri decenije rada Branka Popovića koji je odgovoran za adaptaciju i režiju i isto toliko glumačkog rada Biljane Prokić koja će igrati Koštanu u ovoj predstavi. Premijera u suboti 31.marta u 20časova.

svi

Posle velikih i dugih priprema, ansambl užičkog Narodnog pozorišta odigraće predstavu koja je i za mnogo veća pozorišta veliki zadatak i izazov. Pored ansambla važna je i produkcija i još mnogo toga što nemaju sva pzorišta.

Branko

„U pripremama koje traju više od pet meseci, angažovali smo učenike Muzičke škole i Udruženje građana Era da bi pripremili kompozicije koje se pevaju. Za ovaj zahtevan projekat nije bilo lako pripremiti scenografiju i kostime a sve je dosta i koštalo. Zato je naše pozorište jedno od retkih u Srbiji koje je bilo u stanju da okupi sve saradnike da bi se ovakva predstava izvela“, kaže režiser Branko Popović.

Razlozi za nastanak ovakve predstave kriju se pre svega u umetničkom porivu i izražaju glumaca užičkog pozorišta. Koštana nije samo gluma, Koštana je i pevanje, Koštana je odnos prema razlikama, odnos prema umetnosti. Koštana je danas ista ona kao i u vreme kada ju je Bora Stanković i pisao, to je pozorište, to je život, juče, danas i sutra povezano jednom niti koja se kroz vreme ne menja.

Zanimljivo je da je pre 26 godina, u jednoj poluamaterskoj predstavi, svoju prvu ulogu imala Biljana Prokić, ni manje ni više bila je i to Koštana. Razlika između te dve Koštane je skoro trideset godina glumačkog iskustva što je i potvrda da je ova glumica bila najbolji izbor za ulogu Koštane.

„Zahvaljujući toj ulozi tada, primljena sam kao glumica u ovo pozorište, bez zvaničnog glumačkog obrazovanja i danas ponovo imam čast da igram tu ulogu. Ova Koštana je sada zrelija, drugačije shvata život pa je i snaga uloge time veća. Bilo je teško ali se nadam da će se trud isplatiti i da će se publici sve to svideti“, kaže pre premijere glumica Biljana Prokić.

Drama Bore Stankovića Koštana prvi put se pred publikom pojavila 1900.godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od tada do danas imala je više različitih varijanti, čak je i pisac nekoliko puta menjao sadržaj sopstvenog dela. Premijera predstave Koštana, na sceni Narodnog pozorišta u Užicu je u subotu 31.marta u 20 časova.