Preminuo novinar Svetislav Tijanić (1941-2022)

Autor: uzicemedia.rs
31. Avgust 2022
Preminuo novinar Svetislav Tijanić (1941-2022)

 U Užicu je preminuo Svele Tijanić, jedan od najpoznatijih užičkih novinara, u profesji uvek odlučan, zanatski besprekoran, ništa mu nije bilo teško kada je novinarstvo u pitanju. Iza njega su godine traganja za istinom.

Dugogodišnji užički novinar u penziji i publicista, Svetislav Svele Tijanić, preminuo je danas u Užicu. Rođen je 1941. godine u zlatiborskom selu Šljivovica, gde je započeo osvnovnu školu, a zatim su se selili u mesta gde je njegov otac, železničar, službovao, prvo u Užice, pa u Prijevor kod Čačka, pa u Čajetinu, a potom ponovo u Čačak, gde je upisao Gimnaziju. Po završetku stidija ruskog jezika radio je najpre u Dobroselici, a potom je predavo ruski jezik u Ekonomskoj školi u Užicu.

Šljivovicu je mnogo voleo, nastale su brojne reportaže, a u saradnji sa kćerkom Ljiljanom napisao je knjigu „Šljivovica hronika sela, ljudi i vremena“.

Svetislav Tijanić je bio dugogodišnji dopisnik “Ekspres politike”, radio je i kao novinar nedeljnika “Vesti” i Radio Užica. I u penziji je kao saradnik radio za brojne portale i listove i časopise, među kojima su podgorički “Dan” i beogradski “Pečat”. Bio je saradnik i portala UžiceMedia, u kome su objavljne njegove reportaže, te rubrika Vremeplov.

Za svoj rad je više puta nagrađivan, a među nagradama je Plaketa grada Užica.

Prvi novinski tekst, iz Užica, objavio je 1963. godine u Nedeljnim informativnim novinama (kasnije NIN). Kao izveštač stigao je, kako sam kaže u mnoge metropole.

„Bio sam u Parizu, dva puta, gost naših gastarbajtera, u Madridu sam, 1991, bio gost Real Madrida i tadašnjeg njegovog trenera Radomira Antića. Intervjuisao sam možda najvećeg španskog fudbalera Emilija Butragenja. Tada je moja „Ekspres politika“ bila najtiražniji list na Balkanu“.

Primajući plaketu Grada Užica zapisao je: „Posle ravno 55 godina, još uvek pišem. O mom Zlatiboru i mojoj rodnoj Šljivovici, o Užicu, gradu u kome sam proveo najveći deo životnog veka, najviše sam i pisao. Ovde sam mnogo toga učinio, i u oblasti kulture, a pogotovu u sportu kao funkcioner u atletici. Mnogo sam učinio i u brojnim humanitarnim akcijama“.

Sahrana je u četvrtak, 1. septembra, u 12:00 časova na groblju Sarića Osoje.

Fotografija—uzicemedia.rs/Privatna arhiva