Prepoznali suštinu problema

28. Januar 2017
Prepoznali suštinu problema

Stefan Grujić, Ivana Dmitrović, Milkica Gačić, Duško Rajević, Stefan Šljivić učenici Tehničke škole “Radoje Ljubičić, uz pomoć Dušana Dimitrijević iz Tehničke i Ognjena Milutinovića iz Umetničke škole režirali su, pisali scenari i glumeli u filmu „Trip“ želeći da ukažu na problem narkomanije. U filmu glumi i profesorka Vesna Ristić, a uloge majki sjajno su odigrale Svetlana Jagodić i Zvezdana Kršljanović.

Narkomanija je veliki problem i u našem gradu, jer sve više mladih proba “vutru” na žurkama, iz dosade.Sada deca u osnovnoj školi dolaze u kontakt sa opijatima. Recept je da se što više mladih ali i njihovih roditelja informiše kako bi se podigla kolektivna svest, objašnjava Stefan Grujić, koji u filmu glumi Aleksu ali i potpisuje režiju i scenarijo. Aleksa je dečak koji zbog droge na koju ga navlači drug Marko napušta sport. Marko, koga glumi Duško Rajević igra negativca, koji za razliku od Alekse ne uspeva da se odvikne od droge i na kraju završava mučki prebijen.

Sve je krenulo od novinarske sekcije, čiji sam član, kaže Stefan Grujić dodajući da se nastavilo sredinom oktobra prošle godine kada smo Milkica Gačić i ja oboje članovi redakcije školskog lista „Petlja“ učestvovali na radionici „Mladi uređuju za mlade“ koja je organizovana na Tari uz podršku Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Predstavljen nam je i nagradni konkurs pod nazivomReci nam”, tako da sam odlučio da učestvujemo. Oformio sam tim glumaca, a kasnije stupio u kontakt sa Dušanom Dimitrijevićem koji ima kameru i bavi se fotografijom, priseća se Stefan.

Scenario je nastajao skoro dva meseca, nakon čega je ekipa koju pored pomenutih čine još i Milkica Gačić, koja igru Markovu devojku Martu, zatim Ivana Dmitrović (glumi Marinu, Martinu drugaricu koja pokušava da odvrati Aleksu i Marka od droge). Stefan Šljivić u filmu je lokalni diler Džoni a Ognjen Milutinović glumi Glavonju, glavnog dilera koji na kraju filma prebijaju Marka jer nema para da im plati drogu.

Vesna Ristić, profesorka i razredni starešina učenika Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ ponosna je na ulogu koju su joj učenici poverili. Uloga joj je posebno draga jer su učenici prepoznali pravi i jedini put kojim treba da idu kada shvate da je neko od njihovih drugova ušao u svet narkomanije. Kaže da je u 30-to godišnjoj profesorkoj karijeri imala sličan slučaj koji se na sreću dobro završio.

Posebno smo bacili akcenat na postavljanje porodice u tim situacijama i verujemo da će glledaoci razumeti poruku koju smo želeli da pošaljemo. Dve majke od kojih jedna ozbiljno shvata svoju ulogu sjajno su odigrale Svetlana Jagodić i Zvezdana Kršljanović.

Snimanje nam je bilo posebno zadovoljstvo, a pojedine scene su ponavljane i po čak 35 puta. Ostajali smo po tri- četiri sata napolju na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, ali nam nije bilo teško, jednoglasna je filmska ekipa.

Sjajna su deca, kao direktor jako sam ponosan na njih i podržaću ih u nastavku aktivnosti oko filma, tvrdi Ivan Marić, direktor Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

Film su poslali na takmičenje, čiji rezultati će biti poznati krajem marta. Planiraju da nastave snimanje, ali ovog puta uz ozbiljnog sponzora.

Za prvi deo filma zahvalni su hotelu Zlatiborska noć sa Bele Zemlje i Žunić trans-u koji su im pomogli da vrate džeparac kojim su isfinansirali troškove snimanja i montaže.