Preventiva i na depresiju od 2018.

20. Decembar 2017
Preventiva i na depresiju od 2018.

Besplatni preventivni pregledi za sve građane koje je nadležno ministarstvo zdravlja započelo od septembra ove godine nastavljaju se u nedelju, 24. decembra u vremenu od 8 do 16 časova u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Užicu.

government-hosp

Užičani koji imaju zdravstveno osiguranje, ali i stanovništvo bez zdravstvene knjižice i bez uputa mogu uraditi serumski holesterol i trigliceride iz krvi i ultrazvučno proveriti stanje abdomena (na prazan stomak, bez hrane koja nadima).

U cilju pravovremene kontrole i sprečavanja komplikacija iz Doma zdravlja i Opšte bolnice apeluje na građane da na jedostavan način provere svoje zdravstvenog stanje i preduprede ozbiljnije zdravstvene probleme čime se smanjuju i troškovi lečenja.

Inače, u domovima zdravlja širom Srbije od sledeće godine počinju obavezni preventivni pregleda građana na depresiju. U ustanovama primarne zdravstvene zaštite planirano je da se godišnje uradi oko 446.000 pregleda, odnosno da se obuhvati oko osam odsto ciljne populacije.

Skrining će obuhvatiti podatke od pacijenta potrebnih za utvrđivanje simptoma depresije, identifikaciju faktora rizika, evidentiranje nađenog stanja i preduzetih mera, a po potrebi upućivanje pacijenata na specijalističko-konsultativne preglede, individualni zdravstveno-vaspitni rad, kao i prebacivanje podataka u medicinsku dokumentaciju.

bigstock-Woman-in-depression-27254636

To je važno jer analize stručnjaka na globalnom nivou pokazuju da će za nekoliko godina depresija postati vodeća bolest u svetu.

Treba istaći da je u istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, utvrđeno da 4,1 odsto stanovništva pokazuje simptome depresije.

Procenjuje se da je od četiri do deset odsto opšte populacije tokom života imalo depresivnu epizodu. Bolest više pogađa žene. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 350.000 ljudi svih uzrasta boluje od depresije, a čak 67 odsto tih depresija su povratnog ili hroničnog toka.