Preventivni pregledi danas i nedelju

04. April 2024
Preventivni pregledi danas i nedelju

Povodom Svetskog dana zdravlja Dom zdravlja u Užicu će danas od 8 do 11 časova na platou ispred ove ustanove organizovati merenje krvnog pritiska, koštano-mineralnog statusa, telesne težine i visine i šećera u krvi. Pored toga, zakazivaće se skrining za kolonorektalni karcinom za parna godišta od 50. do 74. godine života, realizovaće se upitnici za dijabetes tipa 2, a deliće se i brošure o prevenciji raznih oboljenja.

Iz Doma zdravlja obaveštavaju građane da će i u nedelju, u periodu između 8 i 16 časova, sprovoditi besplatne preventivne preglede u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti srca i krvnih sudova koje su vodeći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. Na preglede mogu doći svi zainteresovani, bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili ne. Lekarski pregled podrazumevaće EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Inače, ovogodišnja tema Svetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo“.

Upravo ovogodišnja tema stavlja u fokus važnost postojanja prava na zdravlje za svakog pojedinca i jednak pristup javnim zdravstvenim uslugama, ali istovremeno naglašava i odgovornost svakog pojedinca, pa i lokalne zajednice za zdravlje svojih sugrađana.