Preventivni pregledu čuvaju ginekološko zdravlje žene

29. Januar 2019
Preventivni pregledu čuvaju ginekološko zdravlje žene

Tokom nedelje borbe protiv raka grlića materice, službe za zaštutu zdravlja apeluju na svest žena o značaju preventivnog očuvanja zdravlja. Svaka žena koja jednom godišnje ode na preventivni ginekološki pregled može biti sigurna da neće oboleti od karcinoma grlića materice jer rane predmaligne promene ne znače rak.

Predmaligne bolesti i početni stadijumi karcinoma grlića materice, hiruškom intervencijom manjeg oblika gde se otklanja samo oboleli deo organa, žena može biti izlečena a kasnije i rađati ako se oboljenje javilo u mladosti.

Sa druge strane postoje slučajevi kada se žene javljaju ginekologu u poodmakloj fazi bolesti gde je malignitet već razvijen. Tada se rade velike operacije koje podrazumevaju otklanjanje reproduktivnih organa žene ali i radikalnu terapiju zračenja, sa jedinim ciljem da se sačuva život obolele žene.

U Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo užičkog Doma zdravlja, kao i čitavoj Srbiji, već pet godina radi se skrining na karcinom grlića materice. Od ukupnog broja žena skriningom je obuvaćeno nešto više od četvrtine.

„Prema našim mogućnostima koje su usled nedostatka kadra, skrining je obuhvatio solidan broj pacijentkinja a ono čime se mi ponosimo je broj rano otkrivenih predmalignih promena tako da je veliki broj žena izlečen. Taj uspeh ne bi postojao ukoliko te pacijentkinje ne bi došle na vreme pa je njihovo zdravstveno obrazovanje i odgovornost prema svom zdravlju izuzetno važna karika u procesu lečenja. Ono što ponavljam i što žene treba da znaju jeste da je to vrsta karcinoma čiji se nastanak može sprečiti“, kaže ginekolog-akušer dr Ana Mijatović Ristović, načelnica Službe za zaštiti žena Doma zdravlja Užice.

Sa jedne strane stoji razvijena ili nerazvijena svest žena o značaju redovnog pregleda i odlaska ginekologu a sa druge strane zdravsvene ustanove i sistem koji treba da je na usluzi građanima. Zakazivanje i dugo čekanje na pregled često bivaju razlog da žene odustanu od odlaska ginekolilogu.

U užičkom Domu zdravlja po sistematizaciji treba da radi šest ginekologa a godinama unazad bilo ih je svega tri. Nedavno je počeo da radi još jedan ginekolog a zakazivanje preko republičkog kol centra, koje se sada primenjuje, znatno je smanjilo vreme čekanja pa se u zavisnosti od izabranog lekara i hitnosti čeka od nekoliko pa do 20 dana.

Pored redovnih pregleda prevencija je i u načinu života. Ne korišćenje zašite prilikom seksualnih kontakata pa samim tim i veće izlaganje HPV virusu, pogotovu pri promeni partnera, neadekvatni uslovi života, loša ishrana, loša higijena, slab imunitet kao i genetskie predispozicije, mogu biti uzroci oboljevanja.

Prema broju oboljevanja ali i smrtnosti, u odnosu na druge evropske zemlje, Srbija se nalazi na petom mestu. Najviše obolelih je u istočnoj Srbiji a najmanje u Vojvodini. Zlatiborski okrug je u proseku u odnosu na te dve teritorije.