Priča o besmislu rata i praznini koja nakon toga ostaje

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
01. April 2022
Priča o besmislu rata i praznini koja nakon toga ostaje

Kratkometražni igrani film “Marko”, reditelja Marka Šantića, scenariste Gorana Vojnovića, hrvatsko-srpsko-francusko-slovenačka koprodukcija biće u Srbiji premijerno prikazan na 69. Martovskom festivalu u Beogradu, u subotu 2. aprila 2022. godine u 17 časova u Domu omladine Beograda (Sala Amerikana) u okviru takmičarskog programa – međunarodna selekcija. 

Projekcija je posvećena našem nedavno preminulom velikom glumcu Feđi Stojanoviću, koji pored Mate Gulina, Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića igrao u ovom filmu, ostvarivši tako jednu od svojih poslednjih uloga na filmu.

Scenario za film napisao je nagrađivani slovenački pisac i scenarista Goran Vojnović. „Marko“ je film sa snažnom atiratnom porukom, budući da donosi snažnu priču o običnim  ljudima i njihovim životima nakon rata u regionu.

Po rečima reditelja Marka Šantića: „Scenario za taj film napisan je prije petnaestak godina, a tekst ni danas nije izgubio na aktualnosti – susret dvaju očeva čiji su se sinovi našli na suprotnim stranama je priča o besmislu rata i praznini koja nakon toga ostaje“.

Marko (Mate Gulin)  i Ankica (Snježana Sinovčić Šiškov) nikada nisu preboleli smrt svoga sina jedinca Ante, koji je poginuo u ratu. Na predlog komšije odlučuju da sinovljevu sobu iznajme turistima budući da žive na primorju. Marko se buni takvoj ideji, čuvajući sećanje na svoga sina, no Ankica ga nagovori da pristane. Iznajmljivanje soba lak je izvor zarade, ali Marka ipak izjeda činjenica da u krevetu njegovog sina sada spava nepoznati muškarac (Feđa Stojanović).

Film je podržan sredstvima Filmskog centra Srbije. Producirala ga je Jaka produkcija iz Zagreba (uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC)), a koproducirali – NFC Filmart iz Požege (uz podršku Filmskog centra Srbije), Hippocampe productions iz Francuske i Invida iz Slovenije.

Film je do sada prikazan na više od 20 međunarodnih festivala, gde je osvojio ukupno osam nagrada. Festivalsku premijeru film je imao na Motovun Film Festivalu prošle godine, nakon čega je prikazan na mnoštvo festivala poput LA Shorts (SAD), Filmskom festivalu u Tirani (Albanija) i Filmskom festivalu u Izmiru (Turska). Osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film na festivalima u Kolumbiji i Singapuru, posebno priznanje na festivalu u Italiji, nagradu za najbolju montažu u Indiji (Međunarodni filmski festival River Stone).

Film traje 17 minuta. Dizajn zvuka je radio Nikola Cvijanović (Srbija), a koproducenti filma ispred NFC Filmarta su Slađana Petrović Varagić i Dejan Petrović

Fotografije—Nezavisni filmski centar Filmart