Počela prijava učenika za specijalizovana odeljenja i umetničke škole

15. April 2024
Počela prijava učenika za specijalizovana odeljenja i umetničke škole

Prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počelo je danas i traje do narednog ponedeljka, 22. aprila do 16 časova. Elektronska prijava kandidata je na portalu Moja srednja škola – mojasrednjaskola.gov.rs.

S druge strane, učenici koji ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, za polaganje prijemnog ispita mog da se prijave 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 10. do 19. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide na portalu Moja srednja škola.


U Užičkoj gimnaziji prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za za računarstvo i informatiku (matematika) planiran je za subotu, 18. maja 2024. godine, od 10 do 12 časovam navodi se na sajtu škole.  
Prijavljivanje učenika i podnošenje sportske dokumentacije u Sportskoj gimnaziji i sportskih odeljenja pri gimnazijama (neposredno u Gimnaziji u Užicu školi) je od četvrtka, 6. do subote, 8. juna 2024. godine od 8 do 16 časova. 


Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.

Treba istaći da je planom upisa za školsku 2024/2025. godinu na teritoriji Srbije previđeno nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.