Primarna selekcija otpada u Čajetini

Autor: kjpzlatibor.rs
28. Mart 2023
Primarna selekcija otpada u Čajetini

Projekat primarne selekcije otpada na teritoriji opštine Čajetina uveden je u septembru prošle godine sa ciljem  da se povećaju količine suvog otpada i tako smanje količine koje završavaju na deponiji. Ključnu ulogu u sprovođenju projekta primarne selekcije predstavlja edukacija sugrađana, kojom se podstiče razvoj ekološke svesti i razmišljanje o otpadu kao značajnom resursu. Primarna selekcija u naseljenom mestu Čajetina uvodila se po fazama, što je uticalo na postepeno povećanje količina suvog otpada koji u Centar za selekciju „Duboko“ Užice stiže iz ove varošice.

Čajetinski sugrađani su za pet meseci ukupno odvojili 56 tona 820 kilograma suvog otpada što je itekako dobar rezultat. Procenat čistoće u proseku iznosi 97% što govori da je reč o kvalitetnom suvom otpadu namenjenom reciklaži. Zbog toga se sugrađanima upućuje zahvalnost, jer su pomenute količine reciklabila prikupljene upravo zahvaljujući njima.

Najviše poteškoća u uspostavljanju primarne selekcije bilo u stambenim zajednicama. Međutim, poslednji podaci sa terena i izvesno poboljšanje, potvrđuju dobru saradnja sa upravnicima, koja će se nastaviti i u narednom periodu. Prilikom uvođenja primarne selekcije određeno je da se zelene kante i kontejneri prazne na sedam, a plavi na 15 dana. S obzirom na velike količine otpada koje generišu privredni subjekti, uvedene su dodatne linije, što se u praksi pokazalo ispravnim.

Primarna selekcija je nešto što će na duže staze doneti određene benefite, ne samo po pitanju zaštite životne sredine i finansijske uštede, već prvenstveno zbog uvođenja komunalne discipline i povećanja stepena komunalne higijene. Takođe, paljenje kontejnera, koje je ranijih godina predstavljalo ogroman problem, u naseljenom mestu Čajetina svedeno je na minimum. Od početka grejne sezone pa do sada zabeležena su dva slučaja, ali su se korisnici blagovremeno javili i zatražili nove posude, što govori o povećanoj svesti kod ljudi i povećanoj odgovornosti.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.kjpzlatibor.rs