Privodi se kraju prva faza radova na kružnom toku

Autor: uzice.rs
06. Avgust 2021
Privodi se kraju prva faza radova na kružnom toku

Krajem juna počeli su radovi na izgradnji kružnog toka kod Narodnog muzeja i izgradnji kišne kanalizacije u delu Ulice Dimitrija Tucovića od Muzeja do vrha Dovarja. Osim ta dva projekta koja su u toku, na užičkoj “glavnoj” ulici, neposredno uz “mali” trg, nedavno su započeti radovi na rekonstrukciji trotoara.

Prema rečima Nikole Maksimovića, direktora JP “Užice razvoj”, na gradilištu kod Muzeja, u toku je prva faza radova, trenutno se postavljaju ivičnjaci: “Očekujemo da ovi radovi budu završeni do kraja sledeće nedelje, kada će građani jasnije moći da vide obrise budućeg kružnog toka.”

“Nakon postavljanja slivničke rešetke i asfaltiranja prvog dela, kreće se u drugu fazu radova. Imali smo probleme vezane za podzemne instalacije koji se odnose na izmeštanje vodova u vlasništvu Telekoma, EPS-a, tako da smo morali vrlo pažljivo da priđemo tome i da ih izmestimo, kako ne bi bili u budućem sklopu ulice.”

Kada je reč o radovima na izgradnji kišne kanalizacije u Ulici Dimitrija Tucovića od Muzeja prema Dovarju, Maksimović je naveo da je u dogovoru sa urbanistima, odabran behaton koji će se postaviti sa leve i desne strane te ulice, kao i taktilna staza za osobe sa invaliditetom.

“Dogovoreno je da se svi oluci sa objekata, koji se nalaze uz ulicu od Muzeja ka Dovarju, uvedu u kišnu kanalizaciju kako se kasnije ne bi pojavljivali ni led ni dodatne količine vode.”

“Na istoj deonici, gledajući iz pravca Muzeja sa leve strane, u toku su radovi na potpornim zidovima kako bi se povaćala širina trotoara za naše pešake. Vrlo brzo će na toj strani ulice biti postavljeni ivičnjaci i behatona i biće prohodna za pešake, a nakod toga ćemo otpočeti sa radovima na desnoj strani.”

Maksimović je rekao da je u kabinetu gradonačelnice održan sastanak sa oba izvođača, i za kružni tok i za kanalizaciju u Ulici Dimitrija Tucovića i da je dogovoreno da na svaka tri dana budu sastanci na gradilištu, kako bi se što je više moguće ubrzali radovi.

“Izvođač na kružnom toku imao je problema zbog kamenih ivičnjaka, jer smo insistirali da to budu kameni, kvalitetni ivičnjaci, zbog rezanja, pripreme, gradnje, ali je i taj zastoj otklonjen.”

“Uporedo sa rekonstrukcijom ivičnjaka radi se i na postavljanju zelenih površina koje će biti na ostrvima i u budućem kružnom toku. Ideja je da se u delu Cvetnog trga zasadi novih pet stabala. Na velikom pešačkom trotoaru do Narodnog muzeja biće zasađeno još šest stabala, tako da ćemo pokušati zelenilom da oplemenimo ovaj deo grada.”

“Za sada, uz sve probleme koje trenutno imamo, izvođač prati planiranu dinamiku radova, pa se nadamo da će tako i ostati i da će radovi biti završeni na vreme” ističe Maksimović.