Problem srednjoškolskog obrazovanja u Kosjeriću

01. Oktobar 2016
Problem srednjoškolskog obrazovanja u Kosjeriću

Prilikom predaje planova i programa rada Školskoj upravi, za školsku 2016/2017-tu godinu, predstavnici i uprava Srednje tehničke škole u Kosjeriću došli su u situaciju, kako sami kažu, da se bukvalno bore za opstanak škole. U celu priču uključeni su i predstavnici lokalne samouprave, pa su zajedničkim snagama, ističu, uspeli da prevaziđu problem i „školu spasu“.

Možda malo grubo i pretenciozno zvuči takva ocena, ali je zaista to bilo pitanje opstanka škole „ – ističe pomoćnik predsednika opštine Kosjerić Zoran Urošević. “Ministarstvo prosvete i školska uprava imali su intenciju i plan da se u ovoj školskoj godini u Srednjoj tehničkoj školi otvore i praktično nametnu zanimanja koja nisu interesantna ni đacima, ni njihovim roditeljima, pa logično ni lokalnoj samoupravi. To su uglavnom odeljenja zanatskih profila, na primer frizer, automehaničar, trgovac i slično, za koje nije bilo apsolutno nikakvog interesovanja. U ministarstvu se ne pitaju gde svake godine zaposliti recimo 15 frizera u ovom malom Kosjeriću“, završava priču Urošević.

Kao i deceniju unazad, u Srednjoj tehničkoj školi u Kosjeriću i ove 2016. godine, upisana dva odeljenja obrazovnih profila ekonomski tehničar i i elektrotehničar računara. Škola je, inače verifikovana za još dva područja rada – mašinstvo i obrada metala i trgovina, ugostiteljstvo i turizam sa obrazovnim profilima automehaničar, mašinbravar, metalostrugar i trgovac. U ova dva trogodišnja obrazovna profila, međutim, više od deset godina niko se ne upisuje. Tehnička škola u Kosjeriću, već je to postavila kao stalnu praksu, svake godine anketira učenike koji završavaju osmi razred u dve osnovne škole u opštini , kako bi na neki način uskladili njihove želje i planove za upis.

Ipak, od 100 učenika završnog razreda, prošle godine 52-je otišlo je iz Kosjerića. Nažalost, to je samo nastavak već decenijskog trenda, pa je u odnosu 2005/2006-tu godinu broj đaka u srednjoj školi u Kosjeriću bukvalno prepolovljen. Pre deset godina u školi je bilo 320 učenika, a ove, 2016-te 182. Direktor Tehničke škole Momir Milovanović, smatra da je jedan od ključnih problema činjenica da u susednim opštinama regiona sve srednje škole imaju gotovo iste obrazovne profile i da se Ministarstvo prosvete tim problemom mora u budućnosti više pozabaviti, naročito ako se imaju prilično ambiciozni planovi uvođenja dualnog obrazovanja.

Ako je za utehu, bar su osnovci u Kosjeriću otišli korak napred. Ove godine preko Kancelarije za obnovu, lokalna samouprava realizovala je projekat renoviranja Osnovne škole Mito Igumanović, kako bi se obezbedili uslovi i kapaciteti da i matična škola u gradu može da radi samo u prvoj smeni. Škola, inače, trenutno ima 830 đaka i ovo je naročito važno za veliki broj dece koja putuju iz daljih ruralnih područja. Pored obezbeđenih 30 miliona dinara za renoviranje, dobijenih od Kancelarije za obnovu i privredni subjekti sa teritorije opštine Kosjerić uključili su se u opremanje škole – Titan cementara, porodica Jeftović i drugi sa nešto manjim iznosima kako bi se kupio neophodan, nedostajući školski inventar. Očekuje se da celokupan posao bude završen do početka grejne sezone kada će svi osnovci u Kosjeriću u školu ići samo pre podne.

 

kosjeric_grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.