Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa “Mudrosti starih za iskustva mladih”

20. Novembar 2023
Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa “Mudrosti starih za iskustva mladih”

Povodom 20. novembra Svetskog dana deteta, proglašeni su najbolji učesnici literarnog i likovnog konkursa pod nazivom “Mudrosti starih za iskustva mladih” koji je organizovan u periodu od 5. do 25. oktobra tekuće godine, kao deo projekta “Mudrosti starih za iskustva mladih”, koji realizuje Udruženje “RAZVOJ UE” uz podršku Grada Užica, kroz Programe organizacija civilnog društva za 2023. godinu.

 

Na literarnom konkursu koji je organizovan drugu godinu zaredom za niže razrede osnovnih škola stiglo je 12 radova učenika iz osnovnih škola „Dušan Jerković“ i “Miodrag Milovanović Lune”, matične škole u Karanu i iz izdvojenog odeljenja u Ribaševini.

Upravo učenici III razreda iz Ribaševine koji su ove godine poslali najviše literarnih radova osvojili su sve tri nagrade.


Prvo mesto na literarnom konkursu je pripalo učenici Tamari Petrović, drugoplasirana je Teodora Miković, dok će treća nagrada otići u ruke Nikole Daničića.


Radove je pregledao žiri u sastavu prof. dr Ljiljana Kostić, profesorka Književnosti sa metodikom nastave Pedagoškog fakulteta u Užicu, Milena Gudurić, profesorka razredne nastave u OŠ “Nada Matić” i Biljana Kuzmanović, predsednica Udruženja „RAZVOJ UE“.

Likovni konkurs na istu temu koji je po prvi put ove godine organizovan , kao deo projekta “Mudrosti starih za iskustva mladih” premašio je očekivanja organizatora Udruženja „RAZVOJ UE“. Učenici iz osnovnih škola „Dušan Jerković“, „Slobodan Sekulić“, Prve osnovne škole kralja Petra II i matične škole „Miodrag Milovanović Lune“ iz Karana i izdvojenog odeljenja iz Ribaševine poslali su ukupno 54 likovna rada.

Žiri u sastavu doc. Dr Kristinka Selaković, profesorka Metodike nastave likovne kulture Pedagoškog fakulteta u Užicu, Milijana Jović, profesor razredne nastave u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu i Slavica Panić, potpredsednica Udruženja „RAZVOJ UE“.


Prvo i drugo mesto na likovnom konkursu je pripalo učenicama Nini Stanić i Hani Drndarević, obe iz Prve osnovne škole kralja Petra II. Treća nagrada ide u ruke Nikole Daničića, iz OŠ „Miodrag Milovanović Lune“, Izdvojenog odeljenja u Ribaševini.


S obzirom na veliki broj pristiglih radova na likovnom konkursu žiri je odlučio da još četiri učenika dobiju zahvalnice. To su Lazar Ristanović, Petra Terzić i Luka Škodrić svi iz Prve osnovne škole kralja Petra II. Zahvalnica će stići i u Osnovnu školu „Slobodan Sekulić“ za učenicu četvrtog razreda Saru Marković.


“Najiskreniji, najspontaniji i najslobodniji način izražavanja kod dece predstavlja crtež. Sa crtežom dete napreduje u svom rastu i razvoju, spoznaje i saznaje svet oko sebe, razvija svest o sebi, svom postojanju i svom neposrednom okruženju. Linijama i bojama prikazuje zadovoljstvo, igru, radost, pokazuje svoje emocije, želje i snove. Upravo su to i pokazali radovi pristigli na konkurs „Mudrosti starih za iskustva mladih“ – veliku ljubav prema svojim dekama i bakama. Možda su radovi mogli biti bogatiji u tehničkom i likovno oblikovnom smislu, ali su sigurno pokazala da su svesna da se od starih može mnogo toga mudrog naučiti. Ljubav između starih i unuka je beskrajna, nemerljiva i najiskrenija, a ovakvi projekti gde se briga o starima osvešćuje kod dece to i pokazuje, istakla je doc. Dr Kristinka Selaković, profesorka Metodike nastave likovne kulture Pedagoškog fakulteta u Užicu.


Ovome dodajemo da će predstavnici Udruženja „RAZVOJ UE“ knjige uručiti i biblioteci Prve osnovne škole kralja Petra II čiji učenici su učestvovali u najvećem broju na likovnom konkursu.
Nagradu za podsticajnog prosvetnog radnika ove godine će dobiti Nevena Milosavljević, odeljenski starešina III-2 razreda ove škole čija su čak 22 učenika učestvovala na likovnom konkursu i kojima su pripale čak četiri nagrade.O vremenu dodele zahvalnica i nagrada pobednike konkursa će blagovremeno obavestiti organizator.

Podsećamo, cilj konkursa „Mudrosti starih za iskustva mladih“ je podsticanje razmišljanja i stvaralaštva na temu položaja starih u neposrednom okruženju i uopšte u društvu. Ideja je da se kroz literarni konkurs povežu dve najosetljivije grupe u našem društvu, stari i deca, kako bi uticali na razvijanje tolerancije među onima koji su stvarali i populacijom kojoj u budućnosti ostaje grad.

Fotografije—Pexels.com