Sreća dolazi sa prolećem

20. Mart 2021
Sreća dolazi sa prolećem

Proleće je na severnoj Zemljinoj polulopti počelo danas u 10 časova i 37 minuta, saopštilo je Astronomsko društvao “Ruđer Bošković”. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća Sunce u Užicu je izašlo u pet časova i 42 minuta, a zalazi u 17 časova i 53 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 11 minuta, a noć 11 časova i 49 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu “Ruđer Bošković”.

Potraga za srećom je osnovno pravo svakog ljudskog bića, bez obzira na to u kakvim se uslovima on nalazilo i živeo, a potraga za stanjem ispunjenja je naša svakodnevna misija. Sreća je mentalno ili emocionalno stanje sa pozitivnim i ugodnim emocijama, koje idu od zadovoljstva, do intenzivne radosti.

 Ujedinjene nacije su proglasile 20. mart za Međunarodni dan sreće i pozvale sve zemlje da krenu u tom pravcu. Mnoge zemlje, poput Kanade, Francuske, Britanije, Japana i Italije, su već uvrstile merilo građanske sreće u svoje zvanične nacionalne statistike.

Izveštaji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija pokazuju za da je Finska proglašena najsrećnijim mestom na svetu četvrtu godinu zaredom. Na Listi najsrećnijih zemalja na svetu Danska se našla na drugom mestu, a slede Švajcarska, Island i Holandija. Novi Zeland je ponovo jedina država van Evrope u prvih deset.

Od bivših jugoslovenskih zemalja najbolje je plasirana Slovenija na 29. mestu, slede Kosovo na 33. i Srbija na 48. poziciji. Hrvatska je na 60. mestu, iako je prethodne godine bila na 23. mestu liste najsrećnijih, zatim Bosna i Hercegovina na 64, a Crna Gora na 72. poziciji.