Protesti u Užicu: Vreme je da prestanemo da ćutimo

26. Januar 2019
Protesti u Užicu: Vreme je da prestanemo da ćutimo

Na prvom građanskom protestu  „Jedan od pet miliona“ koji je večeras održan u Užicu i pored vejavice i dva stepena u minusu okupilo se oko 2 000 građana koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u društvu, zahtevajući odlazak aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem i ostavku Tihomira Petkovića, gradonačelnika Užica.

Porukom “Buđenje Užica” uz pištaljke, transparente i zastave Srbije okupljene Užičane najpre je pozdravio Zoran Filipović, podsećajući ih na šetnje od pre više od dve decenije koje su usledile nakon izborne krađe i koje su trajale duže od 100 večeri.

Dejan Vasiljević, privatni preduzetnik iz Užica naveo je zahteve koji se odnose na smenu gradonačelnika Užica, odlazak zamenika gradonačelnika u ostavci, dodajući da članovi Gradskog veća nikada više ne treba da budu građevinski preduzimači, očekujući da se ispitaji krediti koji su podignuti u mandatu aktuelne gradske vlasti, kao i da se malina plati koliko zaista vredi.

Vreme je da prestanemo da ćutimo, jer se radi o našim i životima naše dece, poručio je Vasiljević.

Sportski novinar Milojko Pantić je istakao da Srbija ne može biti suverena država, ako to nisu njeni građani. On je rekao da Srbija ne može biti pravna država sve dok se ne ukine pravo bavljenja politikom svima koji je već tri decenije drže u vanrednom stanju.

Pantić je dodao da se Kosovo nije ocepilo, već je amputirano od strane političara i služi za skretanje pažnje od stvarnih životnih problema.

Iz Kruševca vam donosim plamen otpora i slobode, koji su upaljeni 30. novembra prošle godine kada su u Beogradu počela protestna okupljanja građana, rekao je Srđan Milivojević, nekadašnji član Otpora, držeći fenjer u ruci.

Inače, protestu ispred  Skupštine grada prethodilo je okupljanje građana ispred Narodnog pozorišta na kome je član inicijativnog odbora Udruženja građana „Užička odbrambena liga“ advokat Mihajlo Krstić rekao da će Liga ubuduće isključivo brinuti o kolektivnim interesima grada.

Mirnoj protestnoj šetnji glavnom ulicom do hotela Zlatibor, preko Trga i vraćanjem na plato ispred Skupštine grada Užica priključili su se i predstavnici Udruženja malinara.

Naredni građanski protest “Jedan od pet miliona” zakazan je za petak, 1. februar od 18 časova na platou ispred zgrade Skupštine grada.

 

Podsećamo, protestna okupljanja počela su 30. novembra u Kruševcu  zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića koji je  pretučen pred početak tribine u tom gradu. Nastavljeno je okupljanjem svake subote građana Beograda kojima su se do sada pridružili stanovnici 25 gradova i opština širom Srbije. Građanske proteste do sada zvanično je podržalo i oko 300 nastavnika i univerzitetskih saradnika, i stotinu advokata.