Prva ambulanta za postkovid stanja u Srbiji

Autor: nova.rs
07. Maj 2022
Prva ambulanta za postkovid stanja u Srbiji

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja” počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja, odnosno za podstakutne posledice infekcije, čije prisustvo se zapaža kako kod pacijenata koji su imali teže oblike obolevanja, tako i kod onih sa vrlo blagom slikom bolesti, pa i kod osoba koje uopšte nisu imale simptome.

Ovo je prva ambulanta na područiju Srbije za pacijente koji su preležali virus korona gde mogu dobiti kompletan pregled, dijagnostiku, ali i banjski tretman, odnosno postkovid rehabilitaciju od tima stručnih lekara, koji su radili u crvenoj zoni za vreme dok je ova zdravstvena ustanova bila u kovid režimu.

Pacijenti sa uputom uredno overenim od strane lekarske komisije pregled u postkovid ambulanti i postkovid rehabilitaciju mogu obaviti besplatno.

“U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga određuje stepen oštećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. U sklopu dijagnostičkih pretraga, pored ostalih funkcionalnih testova, radi se i ispitivanje difuzionog kapaciteta, koje daje informaciju o oštećenosti plućnog tkiva nakon preležane infekcije virusom Kovid-19. Treba naglasiti da se ova dijagnostička procedura inače radi samo još u kliničkim centrima”, kaže za Tanjug direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja” dr Vesna Milanović.

Ona navodi da u postkovid ambulanti rade lekari Specijalne bolnice – specijalisti pneumoftiziolozi koji su edukovani i spremni da pruže pomoć pacijentima u okviru savremenih znanja i principa lečenja, kao i na osnovu veoma značajnih iskustava nakon višekratnog rada u kovid bolnicama.

“Na zdravstveni tretman u postkovid ambulanti pacijenti mogu da dođu sa uputom za specijalistički pregled, koji obezbeđuju kod svog izabranog lekara i koji treba biti overen od nadležne lekarske komisije RFZO, ili bez uputa, odnosno o svom trošku, uz nadoknadu po utvrđenom cenovniku” precizirala je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti Sokobanja dr Vesna Milanović.

Specijalna bolnica za nespecifične bolesti ‚‚Sokobanja” godišnje zbrine oko 10.000 pacijenata iz Srbije i inostranstva.

Fotografije—www.uzickarepublikapress.rs (arhiva), www.pexels.com