Prva faza “Pažljivkove smotre 2024” u školama i vrtiću opštine Čajetina

Autor: zlatiborpress.rs
16. Mart 2024
Prva faza “Pažljivkove smotre 2024” u školama i vrtiću opštine Čajetina

U vrtiću i osnovnim školama na teritoriji opštine Čajetina održano je školsko testiranje „Pažljivkova smotra 2024“ koje ima za cilj edukaciju dece sa osnovnim pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju. Projekat sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja. U smotri učestvuju deca predškolskog uzrasta, prvog i drugog razreda. Na teritoriji opštine Čajetina, u sve četiri škole i predškolskoj ustanovi, izvršeno je testiranje i provera poznavanja saobraćajnih pravila u okviru takmičenja “Pažljivkova smotra 2024”. Projektom su obuhvaćena deca prvog i drugog razreda i predškolskog obrazovanja.

“Mi ove testove koristimo kao jedan vid edukacije i naša deca imaju dobar nivo znanja. Nadam se da i u praksi koriste svoje stečeno znanje, mada je tu sva odgovornost na roditeljima koji su prvi sistem bezbednosti saobraćaja i koji bi prvi trebalo da se trude da deca i dalje neguju te ispravne stavove i da ih kasnije i nadograđuju. Naravno tu su i škole i nastavnici koji ove teme obrađuju i godišnjim planom rada”, kaže Goran Sekulić, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Edukatori posebno apeluju na roditelje da se, kada su u društvu dece, pravilno ponašaju u saobraćaju jer deca primerom najbolje uče, što je najbolja garancija da će , kada sama učestvuju u saobraćaju, biti bezbednija. Ovaj test i edukatorima daje jasniju sliku kako i na kojim problemima bi trebalo više raditi sa decom. Sledeća faza u “Pažljivkovoj smotri” jeste pravljenje timova za takmičenje na opštinskoj smotri.

“Testove ćemo proslediti Agenciji za bezbednost saobraćaja koji će sve pregledati i uneti u bazu. Što se tiče izbora ekipa, mi tu nemamo uticaja, jer je odabir takmičara kompjuterski. Ekipa nije sastavljena od dece koja su najbolje uradila test već je mešovita. Ideja je da se deca, koja imaju niži nivo znanja više uključe i da kasnije, kroz opštinsko takmičenje, čuju neka nova pitanja i da se dodatno edukuju i podstaknu na razmišljanje”.

U “Pažljivkovoj smotri” ove godine će iz 79 lokalnih samouprava biti testirano oko 11.000 mališana. Cilj smotre je unapređenje procesa saobraćajno-obrazovnog vaspitanja u predškolskim ustanovama i osnovnim školama radi što bezbednijeg učešća dece u saobraćaju.

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs