Prvi dečji baletski festival

21. Maj 2016
Prvi dečji baletski festival

Prvi baletski dečji festival sutra od 17 časova u Narodnom pozorištu u Užicu. Ulaznice u prodaji na dan festivala na biletarnici.

Na prvom baletskom dečjem festivalu koji će sutra biti održan u Užicu oko 150 dečaka i devojčica iz 8 baletskih studija i jedne profesionalne baletske škole iz čitave Srbije. Učesnici će izvesti oko 20 koreografija klasičnog baleta i savremene igre.Cilj festivala na kome će nastupiti devojčice i dečaci uzrasta od 4 do 18 godina je prezentovati umetničku igru, ističe Dunja Mahorčić, diplomirana baletska igračica koja od 2008. godine u Užicu kao pedagog i koreograf vodi baletski studio Marija Maga Magazinović. Baletski studio koji nosi naziv prve srpske novinarke i bibliotekarke, ali i žene koja je zapamćena kao začetnica modernog plesa, ali koja se i uspešno borila za rodnu ravnopravnost.

Inače, balet je teatarski oblik igre (izvodi se pred publikom) koji vodi poreklo iz italijanske renesanse u XV veku i koji se kasnije razvio u koncertnu plesnu formu, u Francuskoj i Rusiji. Balet je ples sa izuzetno zahtevnom tehnikom i sopstvenim rečnikom na francuskom jeziku. Baleti su muzičko – scenska dela koja se izvode najčešće uz klasičnu orkestarsku muziku, ali se mogu izvoditi i uz druge muzičke žanrove. Radnja baletskog dela izražava se preko baletske tehnike, tj. baletskih koraka, mimike i glume, ali se u savremenim baletima retko javlja i glas. Baleti uključuju i scenografiju i kostime koje igrači nose.

 

Treba istaći da je balet u Srbiju stigao sa velikim zakašnjenjem i ruskim emigrantima koji su došli u zemlju posle Prvog svetskog rata, ali se brzo razvijao zahvaljujući talentima u kojima, kako kažu stručnjaci, ne oskudevamo ni danas.

Baletska umetnost se u Srbiji veoma brzo razvijala zahvaljujući umetnicima koji su došli iz Rusije, zemlje koja je do danas neprikosnovena svetska baletska sila, koja je svetskoj kulturnoj baštini podarila najznačajnije balete, koreografe i igrače.

Prva državna baletska škola “Lujo Davičo” osnovana 1947.godine dugo je bila jedina ustanova za školovanje igrača u Srbiji. Nove škole otvaraju se posle 2000.godine, vode ih najugledniji srpski baletski igrači i koreografi.