Prvi govorni softver za slepe i slabovide na srpskom jeziku

Autor: Televizija Forum
25. Maj 2020
Prvi govorni softver za slepe i slabovide na srpskom jeziku

Slepe i slabovide osobe u Srbiji od juna prošle godine imaju mogućnost da sve ono što se nalazi na ekranu računara ili android mobilnog telefona i čuju, zahvaljujući prvom govornom softveru na srpskom jeziku – „Alfanum Danica“. Aplikacija je besplatna za sve slepe i slabovide osobe u Srbiji. Idejni tvorac govornog softvera je master inženjer informatike i osnivač Udruženja korisnika asistivnih tehnologija Nikola Đorđević.

Prema njegovim rečima ovaj softver je omogućio slepim i slabovidim osobama da koriste android mobilni telefon na srpskom jeziku i da sve ono što se nalazi na ekranu mobilnog telefona čuju. I do sada su slepi i slabovidi imali tu opciju, ali kako ističe Đorđević, sada im je prvi put omogućeno da na srpskom jeziku čuju glas koji liči na prirodni ljudski govor. Sve ono što vi vidite na ekranu mobilnog telefona slepa i slabovida oaoba to može da čuje i da na taj način koristi apsolutno sve mogućnosti mobilnog telefona kao i svi drugi. Mogu da pošalju imejl, da pozovu nekoga, da vide ko ih zove, pročitaju SMS poruku, da posećuju društvene mreže, znači sve ono što je vezano za tekst slepa i slabovida osoba to može da presluša – kaže osnivač i član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija Nikola Đorđević.Aplikacija slepim i slabovidim osobama nudi i druge mogućnosti. On čak slepim i slabovidim osobama delimično opisuje slike koje se nalaze na društvenim mrežama. Recimo, da su na slici dve osobe na otvorenom prostoru, da se na slici nalazi hrana itd. Pokušava se da se na samom telefonu iskoristi veštačka inteligencija koja prepoznaje ono što je na slici, a mi sa našim govornim programom praktično to možemo da iskoristimo i da ono što je na slici delimično bude opisano – kaže Nikola Đorđević, dodajuci da licencu da koriste softver slepe i slabovide osobe mogu da dobiju besplatno.Svako ko ima android mobilni telefon sa bar 2 gigabajta RAM memorije mogu besplatno, ako se obrate Udruženju korisnika asistivnih tehnologija, da dobiju softver, da ga instaliraju i koriste na tri uređaja tako što će da nam pošalju svoj mejl i mi im aktiviramo licencu. Svako ko želi softver treba da nam pošalju ime i prezime i broj telefona na email adresu info@ukat.org.rs – kaže Nikola Đorđević. Devet meseci nakon promocije softvera povratne reakcije korisnika su pozitivne. Zaista su zadovoljni jer slepe osobe ne koriste mobilni telefom samo za pozivanje i slanje poruka, već slepe osobe telefon koriste kao pomagal – ističe Nikola.

Aplikacijom je zadovoljan i Nerminko Šehović. Ova aplikacija znači dosta jer i slepe osobe mogu da koriste mobilni telefon. Može da se pročita pisani tekst, mogu da se snalazim po telefonu, upućuje me šta treba da radim tako da umnogome pomaže slepom čoveku – zadovoljan je Nerminko.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja i veoma bitan za slepe i slabovide, realizovalo je udruženje za asistivne tehnologije – UKAT.

Govornu sintezu je osmislila i izradila kompanija Alfanum iz Novog Sada, a projekat je odobrilo i sa 4 miliona i 750 hiljada dinara podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.