Prvih 100 dana za velike investicije

03. Oktobar 2016
Prvih 100 dana za velike investicije

Radili smo naporno kako bi stvorili zdravo Užice, grad velikih investicija, u kome će se otvarati nova radna mesta i u kome će mladi ostajati“,naglasio je gradonačelnik Tihomir Petković, povodom 100 dana funkcionisanja vlasti u Užicu. On je istakao da su stvoreni uslovi da se započnu i nastave do kraja ove i početkom naredne godine velike investicije, čija je vrednost veća od 20 miliona evra, a koje uglavnom finansira Vlada Srbije.

Već 8. oktobra započeće rekonstrukcija Fabrike vode za koju je iz republičkog budžeta obezbeđeno 3,2 miliona evra, dok je za proširenje tela deponije opredeljeno 5 miliona evra.

Nemačka konsultantska firma uradila je studiju predizvodljivosti,koja predlaže mehaničko-biološku preradu otpada, jer je energana o kojoj se ranije govorilo, skupa. Interesovanje za energanu pokazali su Kinezi ukoliko Vlada Srbije prihvati da otkupljuje struju iz potencijalne energane po ceni od 8 centi po kilovatu,bez povećanja cene odlaganja komunalnog otpada, naveo je Petković.

On je dodao i da za aerodrom Ponikve postoji interesovanje stranih investitora konkretno iz Saudijske Arabije, koji su spremni da završe radove na aerodromu,ali i da grade veći prijemni terminal, kargo centar, hotele, bolnicu i obrazovni centar. Celokupna investicija vredna je oko 100 miliona evra, a konačno odluku doneće Vlada Srbije, rekao je gradonačelnik.

Petković je najavio da će u okviru obeležavanja Dana grada u sredu Užice posetiti ministri privrede i prosvete koji će sa gradskim rukovodstvom razgovarati o dualnom i visokom obrazovanju.

Jedan od ciljeva akcije „100 firmi u 100 dana“, koja je inicirana na početku mandata sadašnjeg rukovodstva grada je ostvaren, a odnosi se na dragocene informacije koje smo dobili od privrednika vezano za kadrovske potrebe, naglasio je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika.

On je najavio da bi operateru izrade nameštaja, obrazovnom profilu koji se po dualnom sistemu obrazovanja od ove školske godine izučava u Tehničkoj školi u Užicu, mogli da se pridruže i zanimanja za livca i glodača, a za potrebe Impol Seval-a i Valjaonice bakra. Nešić je dodao da je ključni problem starosna struktura zaposlenih u metaloprerađivačkom sektoru, ističući da su trenutno zaposleni livci, glodači i mašinbravari uglavnom pri kraju karijere. Za četiri pet godina možemo doći u problem sa ovim kadrom, i zato moramo odmah reagovati, tvrdi Nešić, dodajući da su pekari, mesari i krojači u trogodišnjem obrazovanju koji bi se obučavali po dualnom sistemu obrazovanja takođe vrlo deficitarna zanimanja. Dokvalifikacije za ove obrazovne profile su opcija dva u ovom slučaju, jer je bolje kroz formalno obrazovanje doći do ovog kadra, smatra on.

Nešić je ocenio da u ove smerove učenici sada upisuju uglavnom nevoljno, jer je to najvećem broju varijanta kada ne mogu da upišu druge smerove. Ideja je da se upravo ovi profili predstave kao atraktivni u smisilu da će nakon završetka učenici moći da se zaposle u firmama u koje su tokom školovanja išli na praksu, veruje on.