Publikovana poštanska markica povodom 650 godina od pomena Starog grada

Autor: uzice.rs
27. Decembar 2023
Publikovana poštanska markica povodom 650 godina od pomena Starog grada

“Stari grad, kao svedok svih vremena i događaja i jedan od glavnih simbola Užica do sada je bio predmet knjiga, monografija, razglednica i najlepših fotografija, a od danas nalaziće se i na poštanskoj markici, koja je publikovana povodom 650 godina od prvog pomena užičke tvrđave. Takav vid promocije, kao što znate zaslužuju samo najveća imena simboli i događaji i upravo to je razlog više da danas budemo zadovoljni i ponosni”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, posle predstavljanja poštanske markice, publikovane povodom 650 godina od pomena Užičke tvrđave Istorijskom arhivu Užice.

“Potrudili smo se u prethodnom periodu i nadam se uspeli, da uz pomoć i podršku države i donatora sačuvamo ovo zdanje, koje će generacijama koje dolaze svedočiti o postojanju našeg grada i svih nas u njemu. Oko 70 miliona dinara vredni su svi do sada izvedeni radovi, koji su omogućili da tvrđava danas izgleda onako kako i zaslužuje, jedno takvo zdanje.

Zadovoljni urađenim, nastavljamo dalje pa nas naredne godine očekuje rekonstrukcija vodene kule i izgradnja suvenirnice,a nadamo se vrlo brzo i pešačkog mosta koji će Stari grad povezati sa magistralnim putem prema Zlatiboru i Višegradu.

Ako zaboravimo prošlost, nećemo imati ni budućnost i zato ćemo čuvati od zaborava i zuba vremena i Stari grad i sve naše kulturno istorijske spomenike. To isto čini danas i Pošta Srbije publikovanjem ove markice, za šta im se zahvaljujem u ime svih Užičana”, naglasila je gradonačelnica.

Adam Sofronijević, direktor RJ „Srbijamarka“ Pošta Srbije rekao je da je ta marka izdata povodom najstarijeg jubileja koji je ove godine obeležen, ali i kao najava iduće godine u kojoj će Užice biti prestonica kulture Srbije.

“Kultura je osnova jednog naroda, dugoročno ga čini onim što jesmo i bez nje nema veće svrhe zajednice, zbog toga je uloga Užica kao prestonice kulture od izuzetnog značaja u savremenom svetu koji nosi mnoge izazove, dileme, novosti i preokrete i temelj na kome mi treba da se oslonimo treba da bude kulture i zbog toga je i objavljivanje poštanske marke koja će tokom cele naredne godine vršiti svoju funkciju vezanu za grad Užice, njegovu centralnu ulogu u kulturi Srbije i za dugu tradiciju Starog grada”, rekao je Sofronijević, koji je gradonačenici uručio filatelistički tabak, koji simbolično nosi broj 650.

Fotografije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs