Puzijada za podršku dojenju

06. Avgust 2017
Puzijada za podršku dojenju

Međunarodna nedelja dojenja kalendarom Svetske zdravstvene organizacije obeležava se od 1. do 7. avgusta već duže od 20 godina u više od 170 zemalja sveta. Cilj kampanje, koja ove godine nosi slogan „PODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO“ je jačanje svesti o značaju dojenja, pružanje podrške dojiljama, ali  i unapređivanje i zaštita zdravlja dece i majki.

dojenje

Dojenje je staro koliko i ljudska vrsta i taj podatak dovoljno govori o tome koliko je ono značajno.

Blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta, što je dokumentovano brojnim studijama i istraživnjima širom sveta.

Majčino mleko nezamenljiv je izvor vitamina, hranljivih sastojaka, enzima i antitela, koji štite bebu od brojnih hroničnih i kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i alegrija.

Ono je najkompletnija hrana za novorođenče, a u pogledu nutritivne vrednosti nijedna druga mlečna formula ne može da nadmaši njegov kvalitet.

Udruženje Roditelj- Užice povodom Svetske nedelje dojenja organizuje 8. Puzijadu u ponedeljak, 7. avgusta od 19 časova na Gradskom trgu.

Prateće aktivnosti koje podrazumevaju stručno savetovalište Dispanzera za majku i dete (pedijatar, ginekolog, patronažna i akušerska sestra) i kutak za trudnice započeće od 18 časova i 30 minuta.

Inače, prema savetima lekara, u prvih četiri do šest meseci života organizam deteta je fiziološki nezreo, posebno sistem organa za varenje i bubrežni sistem, pa je majčino mleko po svojim karakteristikama najbolje prilagođeno da ga taj još nezreo organizam usvoji.

bebac

Lekari naglašavaju da su prvih četiri do osam nedelja nakon porođaja najdragoceniji za proces laktacije. U tom periodu najintenzivnije je lučenje prolaktina, pa zato treba insistirati na dojenju. No, za majke je to i hormonalno najnestbilniji period, pa se može dogoditi da mleka bude malo ili nedovoljno. Jedini način da se to prevaziđe, prema savetu lekara, jeste upravo insistiranje na podoju.

Pogotovu se taj hormon luči posle svakog dojenja, yato je neophodno svaki čas, odnosno mi kažemo “dojenje na zahtev”, staviti bebu na grudi majke. Neophodno je negovati i noćne podoje, jer je skok prolaktina najveći tokom noći – savetuju strucnjaci.

U nedelji dojenja, posebno treba istaći činjenicu da je stopa dojenja u Srbiji, na veoma niskom nivou od oko 13 odsto. Situacija se, navode lekari, može poboljšati edukacijom o benefitima prirodnog majčinog mleka, ali i podrškom dojiljama od strane porodice, prijatelja i celokupne javnosti.