Radosav Vasiljević: Novu Varoš očekuje godina velikih infrastrukturnih projekata

05. Januar 2019
Radosav Vasiljević: Novu Varoš očekuje godina velikih infrastrukturnih projekata

Tokom prethodne godine u Novoj Varoši se ulagalo u prioritetne potrebe građana, to su pre svega putevi, ali i 2019-ta biće u znaku velike gradnje. Razvoj turizma i poljoprivrede, što su dve osnovne razvojne grane ove opštine, nije moguć bez zadovoljavajuće infrastrukture, mišljenje je prvog čoveka Nove Varoši, Radosava Vasiljevića.

Tokom 2018-te godine, u novovaroškim selima asfaltirano je 30 kilometara puteva, što je po rečima predsednika ove opštine rekord od kada „Varoš“ postoji. To ne umanjuje značaj prethodnih značajnih projekata kao što je sportska hala, žičara i svi drugi projekti koje su vodili njegovi prethodnici.

„Mi smo se opredelili da ulažemo u ono što je građanima najvažnije a oni su rekli da su to putevi. Pored sredstava iz našeg budžeta pomogla nam je i država pa smo zahvaljujući njima došli do tih 30 kilometara. Pored toga uradili smo i pet sportskih terena i to tri u seoskim a dva u prigradskim mesnim zajednicama, sa željom da svako naše dete odrasta u dobrim uslovima bez obzira da li živi u selu ili u gradu. Rekonstruisali smo i dečji vrtić izgrađen pre 40 godina, kompletno smo adaptirali osnovnu školu u centru uključujuću kupovinu nove opreme. Izgradili smo i most na Bistrici u istoimenom selu na granici sa Draževićima“, priča predsednik opštine Nova Varoš, Radisav Vasiljević.

Od 2018-te na trgu u Novoj Varoši nalazi se i spomenik poginulim ratnicima 1912-1918. što predstavlja početak rekonstrukcije novovaroškog trga koja će se nastaviti ove godine a vrednost radova je 50 miliona dinara. U Narodnom muzeju uređena je spomen-soba vojvodi Petru Bojoviću.

Vasiljević ističe značaj ulaganja u razvoj turizma a sve lepote ovog kraja, prema njegovom mišljenju, videće se krajem 2020-te godine. Ono što ide u prilog toj najavi jeste i izgradnja prvog kilometra magistralnog puta od Nove Varoši ka Sjenici koji će koštati čak milion evra a finansiraće se iz republičkog budžeta. Ova deonica je značajna za ovu opštinu pre svega što se tom trasom stiže do Turističko sportskog centra “Zlatar” i svih hotela koji su izgrađeni ili se grade na ovoj planini.

„Taj put je sada u raspadu, bez stope pešačkih staza a novi put će omogućiti pešačke staze sa dve strane u širini jednog metra, podzemne instalacije, kompletnu saobraćejnu signalizaciju i sve što je potrebno. To nam je važno zato što se tu nalazi i naslje gde živi dve hiljade ljudi. Sledeći veliki projekat je vodosnabdevanje naše najveće mesne zajednice Božetići koja obuhvata šest sela čiji se meštani bave poljoprivredom i proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda koji nastaju mužom šest hiljada krava. Pet stotina poljoprivrednih gazdinstava, pored proizvodnje za svoje potrebe svaki dan predaju 30 hiljada litara mleka i snabdevaju tri mlekare a nemaju ispravnu pijaću vodu. Samo prva faza tog projekta koštaće 138 miliona dinara“, kaže Vasiljević.

 

Pored poljoprivrede, privredna grana koja je i najveći potencijal opštine Nova Varoš je turizam, pre svega zhvaljujući planini Zlatar koja iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija. Interesovaanja turista da borave na ovoj planini veća su od smeštajnih kapaciteta što je siguran znak isplativog ulaganja.

„Zlatar je nekada bio na vrhuncu turističkog razvoja da bi se iz različitih razloga dogodilo da on u potpunosti zamre sve do 2010-te godine kada mu se turisti ponovo počinju vraćati. Hotel Panorama i RH centar “Zlatar” bili su poznatiji od same Nove Varoši. Zlatar je fabrika za proizvodnju kiseonika pa RH centar, koji na žalast ni dan danas ne radi, nije slučajno izgrađen baš na ovoj planini. Ponovo je počela gradnja hotela, nedavno smo dobili i novo dečje odmaralište izgrađeno u poslednje dve godine sa 120 ležajeva a uposlilo je 20 Novovarošana. Sve to je za nas važno kako za unapređenje razvoja turizma tako i za otvaranje novih radnih mesta“, objašnjava predsednik opštine.

Najveća šansa za razvoj ove opštine je ponovni rad RH centra “Zlatar” koji je u vlasništvu države odnosno PIO fonda. Vasiljević kaže da živi za dan kada dobije informaciju da je za ovaj objekat objavljena licitacija jer, bez obzira na sva zalaganja i obraćanja nadležnima, oni u opštini nemaju nikakav uticaj na odluke vlasnika.

Dok se ne dogodi ono što od njih ne zavisi, nadležni u opštini učiniće sve ono što je do njih da život u Novoj Varoši bude lepši i kvalitetniji. U 2019-oj rekonstruisaće se brojne bočne ulice u cetru ali i raditi nove. Rekonstrukcija centralne ulice sačekaće 2020-tu. a uporedo će se raditi na pristupačnosti kada su u pitanju osobe sa invaliditetom i majke sa malom decom u kolicima.

Bez obzira na sve poteškoće, lokalna samouprava, kako kaže predsednik opštine, se zalaže da građani Nove Varoši ostanu i opstanu u ovoj opštini. Najveći problem je što mladi odlaze na školovanje i ne vraćaju se, ostaju u većim gradovima ili odlaze iz zemlje. Problem je i sistemski jer minimalna cena rada u Srbiji vređa dostojanstvo i onemogućava normalan život, tvrdi Vasiljević i to vidi kao osonovni razlog kako kaže „iseljavanja naroda iz Srbije“.

Vasiljević ipak veruje da će ova godina doneti neke bolje uslove za život ljudi, da će država prepoznati i rešiti probleme zbog kojih ostaje bez svojih građamna i da ćemo svi zajednički stvoriti uslove za miran i siguran život u svojoj zemlji.