Raspisan konkurs za dodelu gradskih stipendija za učenike srednjih škola

Autor: uzice.rs
29. Septembar 2023
Raspisan konkurs za dodelu gradskih stipendija za učenike srednjih škola

I ove godine u budžetu grada Užica opredeljena su sredstva za podršku talentovanim učenicima i studentima. Danas je raspisan konkurs za učeničke stipendije, sa određenim novinama u odnosu na prethodnu godinu, dok će konkurs za studentske stipendije biti raspisan 15. oktobra.

Kako ističe Ratko Trmčić član Gradskog veća, zbog velikog interesovanja učenika sa smetnjama u razvoju i intelektualnim smetnjama i njihovih roditelja, usvojen je dodatni pravilnik koji će i tim učenicima omogućiti podršku u vidu stipendija. Pored njih, za učeničke stipendije mogu konkurisati i talentovani učenici kao i učenici iz porodica sa troje i više dece.

“Opštim uslovima konkursa predviđeno je da za učeničke stipendije mogu konkurisati učenici koji se redovno školuju u srednjim školama čiji je osnivač Republika Srbija i koji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica najmanje pet godina neprekidno, pre datuma objavljivanja konkursa. Kada govorimo o posebnim uslovima za talentovane učenike neophodan je prosek od najmanje 4,80 i osvojeno prvo ili drugo mesto na okružnom takmičenju, prvo, drugo ili treće mesto na republičkom takmičenju ili jedno od prvih pet mesta na međunarodnom takmičenju. U obzir dolaze i sportske nagrade ali pod uslovom da su u pitanju takmičenja obuhvaćena Kalendarom Ministarstva prosvete. Sa druge strane učenici koji dolaze iz porodica sa troje i više dece moraju prosečnu ocenu u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,80, učenici sa intelektualnim poteškoćama najmanje 3,50 a učenici sa invaliditetom najmanje 4,00.”

Trmčić napominje da učenici srednjih škola mogu konkurisati i za republičke stipendije, ali se na kraju moraju odlučiti ili za gradsku ili za republičku. Prošle godine grad je sredstvima u iznosu od oko 30 miliona dinara podržao 219 studenata i 76 srednjoškolaca. Stipendije isplaćuju u deset mesečnih rata i u prethodnoj godini iznosile su od 7 do 18 hiljada dinara u zavisnosti od godine studija.

Konkurs za dodelu gradskih stipendija otvoren je do 9. oktobra, a tekst konkursa i ostali neophodni obrasci mogu se preuzeti u pisarnici Gradske uprave ili na zvaničnoj internet stranici grada Užica.